Hlavní obsah

Young Film Fest přinese oceněné filmy pro děti a mládež

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V pražském kině Kavalírka a Centru současného umění DOX se ode dneška do neděle odehraje festival pro mladé diváky Young Film Fest.

Článek

Festival přináší množství oceněných snímků z prestižních filmových festivalů z celého světa i premiérová uvedení festivalových snímků.

Young Film Fest je jeden z mála festivalů, které jsou zaměřeny na tvorbu pro mládež a filmy o dětech a mladých lidech. Cílem festivalu je u diváků rozvíjet kritické myšlení, učit se dívat na film jinak a diskutovat o něm. Dětem od devíti do 17 let umožňuje vyzkoušet i různé filmové techniky během celodenních programů s workshopy.

Festival dnes v 17:00 zahájí večer Harry Potter: Kámen mudrců a Tajemná komnata, který nabídne první a druhý díl z filmové série o čarodějnickém učni podle bestsellerů J. K. Rowlingové. Na začátek večera pořadatelé slibují show v podání tvůrců webu Nerdopolis, kteří se věnují popkultuře, fantastice, sci-fi a komiksům a pro festival si mimo jiné připravili kvíz pro vybrané soutěžící.

V pátek je na programu pásmo z krátkých filmů pro mladé diváky i minutových a pětiminutových filmů a videoklipů z celého světa. Páteční večerní program uzavře film Utéct, který na festivalu v Sundance získal Velkou cenu poroty za nejlepší světový dokumentární film a posbíral i několik dalších významných cen. Prostřednictví animace v něm vypráví svůj životní příběh uprchlík z Afghánistánu Amin.

Sobotní premiérou bude snímek Libertad, který byl uveden i na festivalu v Cannes. Španělský film se odehrává v přímořském letovisku, kde spolu tráví čas Nora se svou rodinou a babičkou. Když za nimi přijede odvážná a vzpurná dcera babiččiny pečovatelky Libertad, dívky spolu naváží i přes rozdílné společenské zázemí intenzivní přátelství a začnou objevovat svobodnější svět.

Mimo programu pro veřejnost se mohou diváci od devíti do 17 let přihlásit i na celodenní program s různými workshopy, během kterého se stanou porotci a vyberou nejlepší film. Kompletní program je na stránkách www.youngfilmfest.cz.

Reklama

Doporučované