Hlavní obsah

Klášter v Zásmukách na Kolínsku v létě na půdě vystaví rozměrné svítící objekty

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zhruba dvě desítky svítících rozměrných objektů a loutek si budou lidé moci v průběhu letních víkendů prohlédnout na půdě františkánského kláštera v Zásmukách na Kolínsku.

Článek

Pro různé performativní akce je ve spolupráci s výtvarníky vytvořili lidé z neziskových organizací nebo studenti. Výstava začne 8. července a potrvá do 17. září, otevřená bude od 10:00 do 17:00, řekla ČTK za pořádající iniciativu Fór-um Kateřina Lánská.

„Od roku 2012 pořádáme v rámci akce Sametové posvícení průvody Prahou s maskami a loutkami. Za tu dobu vzniklo množství zajímavých rozměrných objektů. Hledali jsme větší prostor, kde by se dala díla vystavit a mohla vyniknout, a tmavá půda kláštera je ideální,“ řekla Lánská.

Neobvyklé objekty se podle ní zpřístupní širší veřejnosti poprvé, zatím byly pouze v průvodech nebo na uzavřených akcích. Je mezi nimi například busta Tomáše Garrigua Masaryka nebo loutka čápa s rozpětím křídel 2,5 metru. Vystavené loutky jsou z hedvábného papíru, přilepené na proutěnou konstrukci, zevnitř je osvětlují LED světla.

Raně barokní klášter v Zásmukách je v majetku církve, spravuje jej spolek Klášter Zásmuky. Areál zahrady i kláštera od jara do podzimu pronajímá na pořádání společenských, vzdělávacích a kulturních akcí.

Reklama

Doporučované