Hlavní obsah

Kolín chce do dvou let začít stavět parkovací dům u nádraží

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kolín by měl v roce 2024 začít stavět čtyřpodlažní parkovací dům u vlakového nádraží nedaleko Nového mostu. Kolínští radní na svém posledním jednání vyhlásili soutěž na zpracování projektové dokumentace.

Článek

Na stavbu parkovacího domu pro více než 360 aut chce město využít evropské dotace. Cena uvedená ve studii je 94 milionů korun. „Studie je hotová, z ní bude vycházet projektová dokumentace. Cílem je navýšit kapacitu na parkování u vlakového i autobusového nádraží, ale i v blízkosti centra města, které není tak daleko,“ řekl starosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Město má v plánu spojit výstavbu parkovacího domu se stavbou bezbariérového podchodu nádraží, kterou připravuje Správa železnic. „Stále platí, že bychom chtěli, aby se začalo stavět v roce 2024,“ doplnil Kašpar.

Předběžná cena, která je uvedena ve tři roky staré studii, je 94 milionů korun. Podle Kašpara bude určitě vyšší, výrazně vzrostly zejména ceny stavebních materiálů. Dotace z IROP, o které bude město usilovat, zatím nebyly vypsány, v dalším období by se měly měnit podmínky pro finanční spoluúčast. Ta bude zřejmě vyšší než doposud. „Když se podívám na hospodaření města, jsme schopni financovat i 50 procent ceny,“ uvedl Kašpar.

Součástí výstavby bude lávka pro chodce, která spojí parkovací dům se Starokolínskou ulicí, a chodník k budoucímu podchodu.

Reklama

Související témata:

Doporučované