Hlavní obsah

Lysá nad Labem pokračuje s kontrolou městských bytů, připraví strategii oprav

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Lysá nad Labem na Nymbursku letos pokračuje s kontrolou městských bytů, připraví podle ní strategii budoucích oprav. S takzvanou pasportizací všech 462 městských bytů začala radnice loni na podzim, hotová by měla být do dvou let.

Článek

V Lysé má město 112 bytů, dalších 350 vlastní v Milovicích. Vedení města chce zřídit bytový fond, kam bude posílat část nájemného a který bude využívat pro financování oprav městských bytů. ČTK to řekl starosta města Karel Marek (Lysá nás spojuje).

„Naším cílem je během dvou let navštívit všechny byty a udělat pasportizaci z hlediska toho, jaké jsou například podlahy, jaké je jádro, okna, jestli vodoměry a toalety jsou v bytě nebo na chodbě,“ řekla místostarostka Radka Bláhová (Lysá nás spojuje). V lednu navštívili členové městské bytové komise přes 30 bytů. Pracovníci města podle Marka byty navštěvují také při každé obnově smlouvy. Pasportizaci město využije pro cílenější investice do oprav a rekonstrukcí. Bytový fond města je podle Marka v zanedbaném stavu. „Bytů se ale rozhodně nechceme zbavovat, je to významný majetek města, které představuje jeho pravidelný příjem, a v případě potřeby ho můžeme poskytnout jako dostupné bydlení pro seniory a mladé rodiny,“ doplnil starosta.

Byty v Milovicích získala Lysá od státu v devadesátých letech po odsunu sovětské armády, podobně ještě Čelákovice, Stará Lysá a Milovice. V roce 2020 obyvatelé Lysé v referendu rozhodli, že byty v Milovicích město nemá prodávat.

Od ledna zvýšilo město nájemné v městských bytech na 100 korun za metr čtvereční, do té doby lidé platili kolem 70 až 80 korun. Komerční nájemné v Lysé nad Labem je podle Marka průměrně od 180 do 250 korun za metr čtvereční.

Reklama

Doporučované