Hlavní obsah

Medvědice Marta a Míša obývají zahradu kladenského zámku už 20 let

Foto: město Kladno

Ilustrační foto.

Reklama

Medvědice Marta a Míša obývají zahradu kladenského zámku už 20 let. K zimnímu spánku úplně neulehly, ale pelíšek v zázemí už využívají, řekl kladenský primátor Milan Volf, který medvědice pravidelně navštěvuje.

Článek

„Já jsem tam byl, je to 14 dní, krmil jsem je medem, mazlily se, ještě u toho seděly,“ popsal primátor. Ven nyní medvědice nechodí, měly by mít klid. Pelíšek si částečně vytvořily samy z listí. „Mají tam hromady sena, do to se jakoby ‚zaparkují‘ a mají takovou zimní dovolenou,“ dodal Volf.

Martě už je 31 let, Míše o několik let méně. Město se medvědic ujalo poté, kdy je v roce 2001 zanechal ukrajinský cirkus na parkovišti u Moravských Budějovic. Strávily tam řadu dní v těsných klecích. V Kladně mají k dispozici výběh v zámecké zahradě a zázemí ve sklepeních pod zahradou, kde tráví i zimu.

Medvědi také žijí v Berouně, který má medvěda i v městském znaku. Vojta, Kuba a Matěj z večerníčkového seriálu Méďové se do medvědária přesunuli v roce 2000, o 16 let později náhle zemřel Vojta, jeho sourozenci jsou zde dodnes. Medvědi se obvykle dožívají přibližně 20 až 30 let, výjimečně i více. Medvěda také tradičně chová konopišťské zámecké medvědárium.

Reklama

Související témata:

Doporučované