Hlavní obsah

Mělník zatím plánuje otevření dvou tříd pro ukrajinské děti, hledá prostory

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

V Mělníku je nyní kolem 60 dětí školního věku, které prchly ze své země před ruskou agresí. Město hledá prostory pro jejich výuku, využije možná třídy základní umělecké školy či gymnázia.

Článek

Jedna z plánovaných tříd by měla být pro děti prvního stupně základní školy, druhá pro druhý stupeň. „Naše kapacity jsou tady dost napjaté,“ uvedla vedoucí oddělení školství mělnického městského úřadu Helena Frýdlová. Podle ní také už pro některé školáky spustily ukrajinské školy distanční výuku.

V mateřských školách nemá Mělník vůbec žádné kapacity, uvažuje tedy spíše o alternativách, jako jsou dětské skupiny.

Ukrajinským dětem také nabídla aktivity řada mělnických sportovních klubů. Město dnes nechává přeložit letáky s nabídkami do ukrajinštiny, které poté mezi uprchlíky roznese.

Ukrajinské děti už jsou podle Frýdlové také například v základních školách v Lužci nad Vltavou či v Byšicích.

Neratovická Základní škola Ing. M. Plesingera-Božinova v pondělí otevřela třídu pro ukrajinské děti. „Během dvou týdnů se děti seznámí s chodem školy a se základy českého jazyka. Pak budou zařazeny do našich stávajících tříd. Tímto obdobím je budou provázet dvě ukrajinské učitelky, které zároveň ovládají náš český jazyk,“ informovala škola na facebooku.

Příbram hledá ukrajinské pedagogy pro předškolní vzdělávání i na základní školy. Ukrajinsky nebo alespoň rusky hovořící učitele se pokouší najít také Kutná Hora. Radnice zjišťuje, zda mezi uprchlíky nejsou vysokoškolsky vzdělaní lidé se zaměřením na pedagogiku.

Podle místostarostky Příbrami Zorky Brožíkové (ANO) by si ukrajinské děti měly v prvních měsících navyknout na nové prostředí v takzvaných adaptačních skupinách. „Zajistí se volnočasové aktivity ve skupinách vrstevníků, budou si tam osvojovat český jazyk,“ uvedla. Zároveň se chystá distanční výuka podle ukrajinského vzdělávacího programu, do níž se děti budou moci v tomto adaptačním období v přiměřené míře zapojit.

Reklama

Doporučované