Hlavní obsah

Na kladenském výměníku tepla v části Kročehlavy vznikla velkoplošná mozaika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na kladenském výměníku tepla v části Kročehlavy vznikla velkoplošná mozaika, kterou vytvořila akademická malířka a sochařka Veronika Richterová. Cílem bylo zkrášlit veřejný prostor.

Článek

V případě, že by byl zájem veřejnosti a našla se vhodná plocha, město nevylučuje, že by mohlo přibýt i další podobné dílo, řekl dnes ČTK mluvčí kladenské radnice Vít Heral.

Dílo nazvané Endemity představuje kompozice z barevných fantazijních stromových květin. Zabírají plochu více než 11 metrů krát čtyři metry, tvoří je tisíce keramických dílků. „Na mozaice jsem pracovala od ledna letošního roku, takže dílo se vyvíjelo, podobně jako dítě, celých devět měsíců. A nyní je konečně šťastně na světě,“ řekla Veronika Richterová.

Po vytvoření prvotní skici následovalo vypracování výtvarného návrhu v měřítku jedna ku deseti. Z něj pak vznikly papírové šablony ve skutečné velikosti, které sloužily jako podklad pro skládání mozaiky. Samotné tvary lepila autorka po segmentech na perlinku pět měsíců. Majitel nedaleké buštěhradské galerie Sýpka Vítězslav Helísek jí poskytl potřebný prostor. Lepení dílů na výměník zabralo šest dnů, další dny pak spárování, čištění a leštění.

Výměník je ve Vodárenské ulici, jde o technický objekt, který patří městské společnosti Tepo. S myšlenkou jeho zkrášlení přišli obyvatelé města v návrhu pro participativní projekt v roce 2019, autorkou námětu je Jana Vlčková.

Reklama

Doporučované