Hlavní obsah

Nymburk od dubna zpřístupní lidem dvě věže na historických hradbách

Foto: Profimedia.cz

Nymburk.

Reklama

Začátkem dubna budou moci lidé v Nymburce navštívit dvě věže na městských hradbách Na Rejdišti. Po zpřístupnění věže místního kostela svatého Jiljí loni na podzim je to druhá kulturní památka, kterou město otvírá lidem.

Článek

„Lávku kolem cimbuří budou moci turisti využít jako nové vyhlídkové místo v centru města. Stavbu téměř za dva miliony korun bez DPH, které hradí město, zahájila firma Indeco loni v říjnu,“ sdělila mluvčí města Olga Vendlová.

„Do věží stavbaři vsadili spirálové ocelové schodiště a věže propojili lávkou. Nášlapné stupně, mezipodesta a nášlap ochozu budou z dubového dřeva a k oběma věžím povedou přístupové chodníky ve stejném duchu, jako jsou ty stávající okolní,“ uvedla Vendlová. Památkáři povolili pouze minimální zásahy do vlastní konstrukce hradeb.

Podle historika Vlastivědného muzea Nymburk Pavla Fojtíka neměly nymburské středověké hradby jinde obvyklý ochoz, který se dnes buduje, ale prostou pultovou stříšku. Obranu města zajišťovali obránci z věží, které ve skutečnosti nebyly zakončeny v dnešní podobě, ale měly odkryté cimbuří. „Zeď byla zakončena pultovou stříškou, žádným ochozem, těžko tedy z hradebního ochozu mohli středověcí obránci shlížet dolů, když Nymburk žádný ochoz neměl. Je to čistá fikce. Jedná se tedy po 110 letech o další romantickou rekonstrukci hradeb, která se bude lidem líbit, ale s historickou skutečností nemá nic společného,“ doplnil Fojtík.

Nymburské hradby jsou společně s vodními příkopy pozůstatek středověkého opevnění města. Nymburk měl jako královské město založené králem Přemyslem Otakarem II. svolení vybudovat si mohutné opevnění. Hradební zeď o délce 1600 metrů pochází ze 30. let 14. století a její součástí byly i hranolové věže a pět bran. Horní patra šesti zachovaných věží byla spolu s cimbuřím dostavěna při rekonstrukci v letech 1905 až 1909, která dala místu romantický ráz. Původní podobu městských hradeb mohou lidé částečně vidět v Hradební ulici.

Reklama

Související témata:

Doporučované