Hlavní obsah

Poděbrady oslaví 550 let od povýšení na město i setkáním s partnerskými městy

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poděbrady v prvním pololetí plánují řadu akcí, které připomenou letošních 550 let od povýšení na město. V den výročí 4. března předá starosta městské ceny.

Článek

V dubnu se uskuteční 90. ročník chodeckých závodů a začátkem června se do Poděbrad ke společné oslavě sjedou zástupci sedmi partnerských měst. Od pořádání městského plesu Poděbrady kvůli omezením souvisejícím s epidemií koronaviru upustily. Náklady na akce spojené s výročím odhaduje město zhruba na jeden milion korun.

Ocenění čestného občana města dostane kvantový chemik a bývalý ředitel Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR Zdeněk Havlas. Za práci v kvantové chemii a vývoji nových léků získal řadu ocenění, posledních 45 let žije v Poděbradech a je zastupitelem města.

Příspěvek 300 tisíc korun, který je ve srovnání s předchozími roky trojnásobný, uvolní město z rozpočtu na tradiční chodecké závody Poděbrady Walking. Při 90. ročníku závodů, které budou 2. dubna, se očekává hojná mezinárodní účast. Do roku 1990 vedla trať závodu z Prahy do Poděbrad, od té doby i vzhledem ke složitosti uzavření silnice závodí chodci v lázeňském parku.

Zástupci partnerských měst přijedou do Poděbrad na akci nazvanou Slavíme spolu o prvním červnovém víkendu. Zastoupené budou Mariánské Lázně, francouzské Vertou, izraelská Netanja, slovenské Piešťany, maďarský Celldömölk, polský Wolomin a německý Tarant.

Poděbrady byly povýšeny na město 4. března 1472 potomky českého krále Jiřího z Poděbrad rok po jeho smrti. Tímto aktem získaly důležitá práva, výsady a městský znak, který používají dodnes. Jiří z Poděbrad se stal v roce 1458 českým králem a jako první evropský politik se pokusil založit mírovou unii evropských panovníků. Na náměstí v Poděbradech má Jiří z Poděbrad jezdeckou sochu zhotovenou v letech 1890 až 1896 podle návrhu Bohuslava Schnircha.

Reklama

Související témata:

Doporučované