Hlavní obsah

Poděbrady zřejmě od příštího roku převezmou ZUŠ. Nyní ji provozuje kraj

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Poděbradští zastupitelé dnes schválili záměr založit příspěvkovou organizaci, která má spravovat základní uměleckou školu (ZUŠ). Ta je momentálně příspěvkovou organizací Středočeského kraje.

Článek

Kraj zřizuje necelou třetinu ZUŠ v regionu. Převod ZUŠ, které nesídlí v prostorách kraje, loni kraj některým obcím nabídl do správy. Kromě Poděbrad projevily zájem Pečky a Uhlířské Janovice. Poděbrady by mohly ZUŠ převzít od příštího roku.

„Zřizovatelská pozice města se pro ZUŠ jeví jako příznivější pro řešení jejích aktuálních prostorových potřeb. Na rozdíl od mateřské a základní školy má ZUŠ příjmy ze školného, takže je finanční zátěž pro rozpočet města akceptovatelná,“ uvedl starosta Jaroslav Červinka (STAN). Zdůraznil, že zatím jde pouze o záměr zřídit příspěvkovou organizaci, nikoliv o převod samotný. „Jsme si vědomi toho, že budeme dorovnávat provozní náklady,“ doplnil Červinka. Kraj loni přispěl na provoz poděbradské ZUŠ téměř 523 000 korun.

S návrhem nesouhlasili tři zastupitelé. Jedním z nich byl i Ladislav Langr (Volba pro Poděbrady), který konstatoval, že není zřejmé, jaké náklady bude škola vyžadovat. „Máme nedostatek informací, co nám převzetí ZUŠ přinese jako městu,“ uvedl během diskuse před hlasováním Langr. Smlouvy o převodu mezi krajem a městem se teprve připravují. Kraj chtěl původně převod realizovat již od září, to ale město odmítlo.

Ve Středočeském kraji je letošní školní rok 63 ZUŠ, z nichž 18 zřizuje kraj, 39 obce a šest spadá pod soukromé subjekty. „Důvodů záměru převodu zřizovatelských kompetencí z kraje na obce je několik. V první řadě je důvodem rozmístění krajských ZUŠ, které je stanoveno historicky a nesystémově. Do určité míry lze na něj pohlížet i jako na nespravedlivé,“ sdělil ČTK mluvčí Středočeského kraje David Šíma. Například na Mělnicku a Příbramsku jsou zřizovateli uměleckých škol pouze obce. „Dalším důvodem je samozřejmě lepší spolupráce ZUŠ s městy, v nichž sídlí, obecně také města mají k ZUŠ blíže než kraj,“ doplnil Šíma.

Základní umělecká škola Otakara Vondrovice Poděbrady má zhruba 700 žáků, 37 učitelů a čtyři provozní zaměstnance, vyučuje ve čtyřech oborech – hudebním, výtvarném, tanečním a literárně-dramatickém. Sídlí v Základní škole T. G. Masaryka. Kraj do objektu investoval a škola si má částku až do roku 2031 takzvaně odbydlet, tedy že kraj nemusí platit za školu městu nájem. V současné době jde podle Červinky o čtyři miliony korun, které zbývají.

Reklama

Doporučované