Hlavní obsah

Příbramská vodárenská soustava by se měla propojit s dobříšskou

Foto: Pixabay.com/13727445

Ilustrační foto.

Reklama

Příbramská vodárenská soustava by se do budoucna měla propojit s dobříšskou, výsledkem miliardového projektu má být větší kapacita přivaděčů a robustnější a spolehlivější síť.

Článek

Přínosem by mělo být také zlevnění vody nebo udržení její přijatelné ceny pro koncového odběratele. Partneři projektu nyní projednávají memorandum o společném postupu, tento týden dokument schválili příbramští zastupitelé. „Dohodli jsme se, že půjdeme cestou napojení Dobříšska na Příbramsko. Teď uzavíráme memoranda u jednotlivých smluvních stran,“ uvedl starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO).

Kromě Příbrami a Dobříše jsou partnery projektu vodárenská společnost 1. SčV, Vodohospodářská společnost Dobříš a Svazek obcí pro vodovody a kanalizace, jehož členy jsou například Bohutín, Dubno, Milín, Lešetice či Háje.

Cílem je posílit odběr vody z Vltavy u Solenic, která je čerpaná přes úpravnu na Hatích. Kromě toho má Příbram k dispozici vodu ze zdrojů v Brdech. Úpravna na Hatích je ale podle Konvalinky využívána jen na zlomek své kapacity, přitom jde o stabilnější zdroj. „Mělo by být díky tomu možné připojovat i další oblasti, například Nečínsko,“ dodal starosta.

Dobříšsko podle něj získá vydatný zdroj pitné vody, pro Příbram bude projekt zase výhodný kvůli ceně vody. Náklady na její výrobu jsou totiž fixní. Čím více vody se prodá a čím více je odběratelů, tím nižší může být cena pro koncového odběratele. „Dobříšští budou mít dost vody a Příbramsko na tom také vydělá, protože voda bude levnější nebo se nebude zdražovat,“ dodal Konvalinka.

Reklama

Související témata:

Doporučované