Hlavní obsah

Rekonstrukce příbramského akvaparku se oddaluje. Opozice postup města kritizuje

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Plánovaná rekonstrukce příbramského akvaparku se oddaluje. Město již podruhé prodloužilo termín pro podání nabídek od stavebních firem, naposledy ho stanovilo na 12. července.

Článek

Podle starosty Jana Konvalinky (za ANO) čelí radnice velkému množství dotazů od potenciálních dodavatelů, na něž musí odpovídat. Zároveň je její snahou zakázku co nejlépe připravit. Opozice postup města kritizuje, podle opozičního zastupitele za TOP 09 Václava Švendy vedení nejdřív rok a půl tápalo a pak ztratilo odvahu. Nový akvapark měl být podle něj už dávno v provozu.

Příbram akci chystá několik let, hovořit se o ní začalo v roce 2016. Cena by podle posledních informací neměla překročit 350 milionů korun bez DPH. Loni na podzim radnice uváděla, že chce na jaře vybrat zhotovitele a v létě stavět. Podle Konvalinky je teoreticky stále možné začít se stavbou do zářijových voleb. Vyloučeno však není ani to, že se bude termín pro podání nabídek ještě posouvat. O zakázku se zajímá zhruba deset firem, které doručily radnici již 160 dotazů. Dotazy kladou hlavně čtyři z nich, týkají se třeba smluv nebo technického řešení. Radnice musí postupně na všechny odpovídat.

„Směřujeme postupně k tomu, abychom odbavili všechny dotazy, které k nám přicházejí, tak, abychom zakázku dovedli k otevírání obálek a následně byli schopni vybrat dodavatele. Termín se samozřejmě posouvá, protože nechceme dělat všechno narychlo a bít se v prsa, že do voleb chceme začít stavět bazén,“ uvedl Konvalinka.

Švenda ale míní, že u tak složitého projektu měla radnice s velkým množstvím dotazů počítat. „Je mi z toho, jak se projekt vyvíjí, velmi smutno. Když jsem odcházel z radnice v roce 2018, tak jsme měli stavební povolení a plán, že už by měl být akvapark rok a půl v provozu,“ uvedl Švenda, který byl v předchozím volebním období místostarostou. „Bohužel dneska jsme se nikam neposunuli,“ dodal.

Město v květnu 2020 zastavilo práce na přípravě rekonstrukce v nejrozsáhlejší variantě. Projekt podle Konvalinky příliš nabobtnal a cena by přesáhla půl miliardy korun. Proto zastupitelé rozhodli o snížení maximální ceny, kterou později kvůli vývoji cen ve stavebnictví znovu upravovali. Podle Švendy je ale příprava projektu pomalá. „Současné vedení města nejdřív rok a půl tápalo, pak ztratilo odvahu a ten projekt mezitím nabobtnal. Jak rostly ceny prací ve stavebnictví, tak se rozhodli jej zredukovat. Bohužel o třetinu menší projekt je dnes možná za větší peníze než ten tehdejší v roce 2018,“ míní bývalý místostarosta.

Konvalinka s kritikou nesouhlasí. Už dříve namítl, že město se nemůže chovat jako soukromý investor a je vázáno konkrétními postupy. Kromě jiného se muselo uskutečnit výběrové řízení na novou projektovou dokumentaci, situaci navíc zkomplikoval růst cen ve stavebnictví.

Reklama

Doporučované