Hlavní obsah

Rehabilitační ústav Kladruby staví nový pavilon za 235 milionů korun

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Rehabilitační ústav Kladruby na Benešovsku rozšiřuje prostory pro pacienty. Stavbaři v areálu budují nový pavilon, v němž vznikne 54 nových lůžek.

Článek

Práce začaly loni v červnu a potrvají do ledna příštího roku, náklady bez DPH jsou 234,7 milionu korun, řekl ČTK ředitel Josef Hendrych.

Nová budova bude mít tři lůžková, jedno technické a jedno podlaží se služebním zázemím. S ostatními objekty v areálu ji propojí podzemní tunel. Po dokončení se do nových prostor nastěhuje i část pacientů ze staré budovy, kde je plánována rekonstrukce. Tyto úpravy se neobejdou bez uzavření celého podlaží.

Nyní má zařízení kapacitu 275 lůžek, po dokončení všech prací to bude zhruba 300. „Nová budova se staví pro 54 lůžek, ale neznamená to, že dojde k nárůstu o 54, protože zbývá ještě poslední objekt, který čeká na rekonstrukci a využití k jinému účelu,“ uvedl Hendrych.

Kladrubský ústav, jehož provoz byl oficiálně zahájen 1. prosince 1947, poskytuje komplexní rehabilitační péči lidem s těžkým poškozením pohybového a nervového ústrojí, zejména po úrazech a operacích. Za rok jeho služeb využije asi 1800 lidí. „Máme spinální program, který je zaměřený na poruchu míchy, a v roce 2015 jsme se zaměřili na rehabilitaci pacientů se získaným poškozením mozku, těch lůžek máme asi 30,“ řekl Hendrych.

Hospodaření ústavu s 370 zaměstnanci končí každý rok v plusu, loni dosáhl zisku 16 milionů korun. Náklady včetně výdajů na mzdy byly 380 milionů korun a výnosy 396 milionů Kč. Zařízení podle Hendrycha zhruba 20 let investuje do úsporných opatření. „Začali jsme se změnou celého systému vytápění, přešli jsme na kogenerační jednotky, kondenzační kotle, zateplovali jsme, všude měníme osvětlení na LED a teď se bavíme i o fotovoltaice,“ shrnul Hendrych.

Zaměstnanci mají k dispozici 105 služebních bytů v pěti zrekonstruovaných bytových domech, někteří dojíždějí až z Prahy. Nedostatkem personálu ústav podle Hendrycha netrpí. „Vždycky rádi sáhneme po šikovném fyzioterapeutovi, sestře, sanitáři i po lékaři. Ale že by nám chyběl personál, to rozhodně ne,“ dodal.

Rehabilitační program spolu s řadou fyzioterapeutických metod zahrnuje také logopedickou či psychologickou péči. Pacienti zde mohou absolvovat kurz autoškoly pro tělesně postižené, při ergoterapii pracují například v oděvní, tkalcovské, výtvarné, keramické či truhlářské dílně. Klientům poskytuje ústav v případě potřeby i sociální služby.

Sanatorium na okraji Vlašimské kotliny bylo postaveno v letech 1937 až 1938. Za války ústav sloužil jako německá vojenská nemocnice a po válce z něj byla sovětská repatriační stanice. V roce 1946 převzalo zařízení do péče ministerstvo zdravotnictví.

Reklama

Doporučované