Hlavní obsah

Říčany daly zakrýt značky k parkovacím zónám, opatření zrušil krajský úřad

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Říčany u Prahy daly zakrýt dopravní značky k parkovacím zónám. Radnice tak učinila na základě rozhodnutí krajského úřadu, který dopravní opatření v polovině února zrušil.

Článek

Rozhodnutí nabylo právní moci dnes, město proto značky překrylo fólií a umístilo na ně cedulky s nápisem "Dopravní značení dočasně zneplatněno rozhodnutím Krajského úřadu Středočeského kraje". Parkování v Říčanech je tak dočasně zdarma, a to i v centrální části na Masarykově náměstí.

Město však s rozhodnutím krajského úřadu nesouhlasí a chce se bránit správní žalobou. Plánuje také do budoucna zjednodušení parkovacího systému, uvedl starosta David Michalička (Klidné město).

Krajský odbor dopravy se říčanským parkovacím systémem zabýval na základě podnětu od dvou občanů. Stěžovali si například na zřízení placeného stání bez údajného dodržení dostatečného průjezdního pruhu pro každý směr jízdy nebo na umístění zpomalovacích prvků. Odbor dopravy jim dal za pravdu, opatření podle něj může negativně ovlivnit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Právní oddělení městského úřadu podle Michaličky nyní vyhodnocuje situaci a pracuje na nápravě situace. Parkovací systém se má zjednodušit, nebude už devět oblastí a množství různých variant předplatného, ale jen jedna placená zóna se stejným tarifem, který bude platit všude s výjimkou Masarykova náměstí.

Dopravní opatření zavedená v rámci projektu Parkuj dobře v Říčanech mají zajistit víc parkovacích míst a přispívat ke zklidnění dopravy ve městě. Jejich součástí jsou i parkovací zóny, které platily v Říčanech od loňského srpna. Dopravní opatření má řadu kritiků, jejich zrušení chtěli dosáhnout referendem. Většina z účastníků únorového plebiscitu sice parkovací zóny odmítla, hlasů však bylo málo. Referendum tak nebylo platné ani závazné.

Reklama

Související témata:

Doporučované