Hlavní obsah

Sedlčanská hvězdárna zřejmě bude mít vyhlídkový ochoz

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Sedlčanská hvězdárna by měla získat vyhlídkový ochoz, který bude pro návštěvníky přístupný vnějším schodištěm nezávisle na jejím provozu. Město na akci uvolnilo milion korun.

Článek

Nejdříve ale bude nutné statické posouzení, zda budova tuto konstrukci unese, řekl ČTK starosta Miroslav Hölzel (ODS).

Hvězdárna si letos připomíná 60 let od svého zprovoznění, kořeny amatérské astronomie však byly v Sedlčanech zapuštěny ještě dříve. Astronomický kroužek se poprvé sešel v roce 1956. Hvězdárna byla postavena na podzim 1961. První návštěvníci mohli přes její dalekohled spatřit planety, mlhoviny, galaxie a jiné objekty noční oblohy na jaře 1962.

Vnější ochoz měla hvězdárna původně získat k letošnímu výročí, oslavy jsou plánovány na září. „Netroufám si říct, že v tu dobu bude k dispozici už dokončený vyhlídkový ochoz, ale budu rád, když bude rozpracovaný,“ uvedl starosta.

Na akci zatím město vyčlenilo milion korun z přebytku loňského hospodaření, záleží ale i na tom, jak dopadne posouzení statika. Sedlčanské strojírny by podle starosty měly udělat technický výkres včetně rozpočtu a jsou schopny ochoz zhotovit a instalovat.

Sedlčanská hvězdárna nese jméno Josefa Sadila, předsedy planetární sekce bývalé Československé astronomické společnosti, který byl patronem a rádcem sedlčanského hvězdářského kroužku. Uvnitř dosud funguje původní dalekohled.

„Ten dalekohled je tam dodnes a slouží pro potřeby komunity, která se zabývá byť amatérsky, ale v některých případech takřka na profesionální úrovni sledováním hvězdné oblohy a je zapojena i do výzkumných projektů, které jsou řízené z Ondřejova,“ dodal Hölzel.

Reklama

Doporučované