Hlavní obsah

Stavbaři dokončili nový domov pro seniory v Příbrami, má kapacitu 20 lůžek

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Stavbaři dokončili nový domov pro seniory v Příbrami, vznikl přestavbou jednoho z pavilonů bývalé 8. základní školy v Žežické ulici. I s vybavením vyšel zhruba na 50 milionů korun.

Článek

Zařízení má kapacitu 20 lůžek a jde o odloučené pracoviště domova na Březových Horách. První klienti si do něj nastěhují v říjnu. Město chce domov pro seniory představit veřejnosti příští pátek, kdy je plánován den otevřených dveří.

Přestavba někdejšího pavilonu jídelny začala v březnu 2021. Součástí investice za 43 milionů korun byla i úprava zahrady a vybudování altánu a dešťové kanalizace či osazení laviček. Na dalších téměř sedm milionů korun vyšlo vybavení.

„Nový domov má 20 lůžek, což se na první pohled nemusí zdát mnoho, ale v Příbrami jsme tímto krokem zvýšili kapacitu lůžek o třetinu. Aktuálně máme tedy v Příbrami v domově seniorů 78 lůžek,“ uvedl starosta Jan Konvalinka (za ANO).

Nové zařízení se zaměří na seniory, kteří jsou nepohybliví a vyžadují větší míru ošetřovatelské péče. Konvalinka věří, že se ho v budoucnu podaří zařadit do sítě sociálních služeb Středočeského kraje a veškeré financování nového domova už nebude plně v režii města.

V bývalé 8. základní škole skončila výuka v roce 2004, jednotlivé pavilony postupně našly nové využití. Nyní v areálu funguje mateřská škola, komunitní dům pro seniory či takzvaný senior point, který pořádá akce pro seniory a nabízí jim bezplatný přístup na počítače a internet.

Reklama

Doporučované