Hlavní obsah

Dostali potřetí přidáno, stejně živoří

Foto: Seznam Zprávy

Důchody se letos potřetí zvyšují. Narostou o stokoruny, které podle seniorů okamžitě zmizí za základní potřeby. (ilustrační snímek)

Reklama

Přidáno dostali v lednu, poté v červnu a potřetí nyní v září. V průměru si za letošek polepší o 2500 korun. Z ankety mezi seniory však vyplývá, že aktuální stokoruny navíc padnou na základní potraviny, léky a energie.

Článek

Měsíční důchod 11 tisíc korun se navýší o necelých 400 korun, důchod 13 tisíc korun o 500 korun a senioři, kteří pobírají 17 tisíc korun, dostanou přidáno bezmála 700 korun.

V září se z vládního nařízení – kvůli vysoké inflaci – mimořádně zvyšuje procentní výměra důchodů o 5,2 procenta.

Oslovení senioři od Karlových Varů až po Frýdek-Místek jsou v zásadě za navyšování důchodů vděční. Peníze navíc ale podle nich okamžitě zmizí. Jednoduše s nimi poplatí jen základní výdaje: potraviny, léky a energie.

„Všechny ceny šíleně rostou. Pomůže nám to, abychom nestrádali,“ říká seniorka Anna z Moravskoslezského kraje. K výdajům přistupuje tak, že zbytné věci si už nepořizuje, a aktuálně si snaží dělat finanční rezervy na energie. „Musíme škudlit, abychom měli něco nachystané, až nám cenu energie zvýší,“ říká seniorka.

Mrzí ji, že se důchod nezvyšuje všem stejně. „Všem se zdražuje stejně. Proto by to bylo spravedlivější, kdyby se i navyšovalo stejně,“ vypraví s tím, že procentní valorizace podle ní není v současnosti příhodná.

Stokoruny zmizí s inflací

„Každá koruna dobrá. Půjde to na energie,“ hlásí seniorka Alena z Lažánek u Brna.

Ivan z Jaroměře konstatuje, že je dobře, že se důchody zvyšují, ale inflace je podle něj rychlejší. „Reálný důchod jde pořád dolů. Jdu do obchodu, v tašce nic a tři stovky v tahu. Zvýšili mi zálohy na plyn o 1700 korun. Přidané peníze k důchodu prostě zmizí,“ popisuje a upozorňuje, že nejsložitější situaci musí zažívat samotně žijící senioři, kteří jsou v nájmech.

„Přidání pěti, šesti stovek… jak se říká zaplaťpánbůh za to, ale lidem v nájmu to situaci nevyřeší. Tam je to tragédie,“ říká.

Rok zdražování pohledem tří domácností

Od ledna redakce Seznam Zpráv sleduje osudy tří domácností: rodiny, seniorského páru a osamocené seniorky.

V prvním lednovém dílu domácnosti popisovaly, kde se rozhodly během letošního rok ušetřit:

Na jaře musela rodina i senioři přidat další preventivní kroky, například snížit teplotu, přestat nakupovat maso nebo prát v noci:

Léto si sledované domácnosti rozhodly užít, ať už v zahraničí nebo i jen po Česku. Stejně tak se vyrovnávaly s obavami z podzimu a nové topné sezóny:

Marie Majdlová, předsedkyně krajské organizace Seniorů ČR, je nejkritičtější. „Zvyšování sotva dohání inflaci. Lidé živoří. Nedovolí si divadlo, kulturu, vidíte je jen na procházce a hned domů. Je to blbé, lidé nejsou rádi na světě,“ tvrdí a dodává, že řada seniorů už si kvůli zdražování nemůže dovolit léky.

„Říkali mi, že odstoupili od kasy v lékárně, že si léky nemůžou dovolit,“ popisuje Marie Majdlová.

Přidali letos třikrát, to je bez diskuze

Naopak Dagmar Kaňoková z Frýdku-Místku, která je také předsedkyně spolku Aktivních seniorů, vnímá třetí zvyšování v letošním roce s povděkem.

„Měli jsme zrovna schůzi, udělala jsem si bleskový průzkum k zvyšování důchodu. Abych to shrnula: jsme rádi. Pomůže nám to. Za celý rok jsme dostali docela dost peněz, v lednu, v červnu a teď ještě v září,“ říká Dagmar Kaňoková a rovnou připouští, že se pozitivním přístupem trochu vymyká.

„Víme, co se děje, víme, co se dělo uplynulé roky. Vážíme si celkově toho, že jsme jediná skupina, bez diskuzí, která peníze pravidelně dostává. Jestli to stačí na pokrytí všeho, to je druhá věc, ale dostáváme,“ vyzdvihuje předsedkyně spolku Aktivních seniorů a vypočítává, že během jednoho roku dostali senioři přidáno zhruba o dva tisíce korun.

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek řekl, že důchody se letos zvýší celkem v průměru o 2500 korun, starobní penze se o ledna zvednou o dalších 850 korun.

V lednu se zvyšovala základní výměra důchodů a to o 350 korun na 3900 korun. Navíc se zvyšovala i procentní výměra a to o dalších 300 korun a k tomu ještě o 1,3 procenta. Od června vzrostla procentní výměra o dalších 8,2 procenta.

Reklama

Doporučované