Hlavní obsah

Středočeský kraj připraví mapu zasíťování, usnadní přípravu staveb

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj připraví digitální mapu, která zachytí vedení všech typů sítí a technické infrastruktury ve středních Čechách. Měla by mimo jiné usnadnit a zrychlit přípravu staveb, a to veřejných i soukromých.

Článek

Hejtmanství využije evropskou dotaci 200 milionů korun, ale zřejmě bude potřeba i další investice. Mapa má fungovat v červnu 2023.

Takzvanou digitální technickou mapu budou podle Snížka dělat všechny kraje, ale některé se spojí, Středočeský kraj se spojí s Prahou. Zahrnovat bude vedení elektrické energie, internetu, kanalizace, plynu, vodovodu i další technické stavby, a to včetně těch plánovaných. „Kdokoliv bude něco projektovat, tak to uvidí, nebude se muset doptávat. Je to součást digitalizace stavebního řízení,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj Jiří Snížek (Piráti).

Dosud je třeba se ptát jednotlivých organizací, které sítě vlastní, případně Středočeský kraj informace poskytuje ve spolupráci se specializovanou firmou.

Hejtmanství bude koordinovat vlastníky sítí, aby do digitální mapy zanesli aktuální stav i chystané projekty. Musí ale nejprve vypsat tendr, samotné zpracování začne pravděpodobně na podzim. V Praze už projekt začal a Středočeský kraj podle radního využije díky spolupráci systém i pracovníky, kteří už budou mít s editací mapy zkušenosti.

Reklama

Doporučované