Hlavní obsah

Středočeský kraj spouští pro učitele webináře k výuce ukrajinských dětí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Středočeský kraj připravil pro učitele webináře, na nichž se dozvědí, jak nejlépe začlenit ukrajinské děti do třídy.

Článek

Interaktivní on-line přednášky začínají v pondělí a pořádá je Vzdělávací institut Středočeského kraje. Účast je díky finanční podpoře hejtmanství zdarma, informoval dnes ČTK mluvčí kraje David Šíma.

Zájemci se dozvědí, jak pracovat s třídou, aby byl příchod ukrajinských dětí co nejhladší, i tipy, jak učit ukrajinské žáky češtinu. Krajský radní pro vzdělávání a sport Milan Vácha (STAN) poukázal na to, že učitelé se v souvislosti s příchodem ukrajinských uprchlíků dostávají do situací, na které se nemohli připravit. Pomoci by jim měla právě série webinářů. „Ty jsou samozřejmě dostupné nejen pro učitele krajských škol, ale zadarmo se jich mohou zúčastnit učitelé ze všech škol,“ dodal.

První z webinářů, plánovaný na pondělí, bude věnován začleňování dětí do kolektivu a práci s kolektivem. Učitelům pomůže zorientovat se v prioritách, poskytne vodítko, jak pracovat s nově příchozími žáky i jejich rodinami, a nabídne také náměty pro práci s celým třídním kolektivem.

Další trojice webinářů, kterou Vzdělávací institut Středočeského kraje připravil ve spolupráci s Ústavem jazykového a odborného vzdělávání Univerzity Karlovy, se zaměří na metodickou pomoc pro učitele češtiny při výuce ukrajinských dětí. Důraz bude kladen na specifika výuky češtiny jako cizího jazyka. Další informace, stejně jako odkaz na záznam základního webináře týkajícího se metodiky výuky češtiny pro ukrajinské žáky, najdou zájemci na webu Vzdělávacího institutu Středočeského kraje.

Vzdělávací institut je krajskou příspěvkovou organizací. Své aktivity zajišťuje ve více než desítce regionálních pracovišť v různých městech středních Čech i v Praze. Dlouhodobě se zaměřuje na další profesní vzdělávání pedagogů, ale i zaměstnanců veřejné správy a sociálních služeb. Zajišťuje i vzdělávání seniorů v rámci Akademie třetího věku.

Reklama

Doporučované