Hlavní obsah

Středočeský kraj uvolní 90 milionů korun na rozšíření škol, rozhodli zastupitelé

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Obce ve středních Čechách, které se potýkají s nedostatkem míst v mateřských a základních školách, mohou žádat o peníze od kraje na rozšiřování kapacity škol.

Článek

Dva nové dotační programy dnes schválilo krajské zastupitelstvo, celkem v nich je 90 milionů korun. Na rozšíření a stavbu nových škol vypisují dotace ministerstva financí a školství, převis žádostí je však velký a situace v regionu natolik špatná, že je podle vedení hejtmanství nutné přidat další podporu mimo dosavadní systém. Cílem je obcím alespoň částečně pomoci s financováním.

„Suplujeme stát, chtěli jsme se k tomu postavit čelem,“ uvedl hejtmančin náměstek pro finance Michael Kašpar (STAN). Podle náměstka pro regionální rozvoj Jiřího Snížka (Piráti) jsou například v okrese Praha-východ a na Kolínsku školy, které jsou zavřené a jejich obnovení by nevyžadovalo tak velkou investici jako projekty výstavby nových škol pro 540 dětí, které podporuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Radní pro školství Milan Vácha (STAN) uvedl, že kraj vypsáním titulů podporuje i školy, které si chtějí vytvořit jednu paralelní třídu na druhém stupni, i když je to nesystémové. Trendem je však podle radního slučování škol, jemuž se starostové sice brání, ale pokud má být vzdělávací systém konkurenceschopný, budou muset časem „kousnout do kyselého jablka“. Vypsáním nových titulů kraj podle Váchy vyslyšel volání o pomoc.

První program je určený ke spolufinancování projektů primárně podpořených ze státního rozpočtu, rozdělí se z něj 40 milionů korun. Druhý program, v němž je 50 milionů Kč, půjde výhradně na projekty, které nejsou spolufinancované z jiných veřejných zdrojů. Měly by souviset s výstavbou, přístavbou, vestavbou nebo nákupem budovy pro účely provozu základní školy. Žadatelem o dotaci může být obec ve správním obvodu obcí s rozšířenou působností Beroun, Kladno, Český Brod, Kolín, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Říčany a Černošice. Podle kraje jde o oblasti, kde se aktuálně starostové potýkají s největšími problémy.

Snížek uvedl, že hejtmanství registruje 118 projektových záměrů týkajících se rozšiřování škol za více než 13 miliard korun a věří, že se projekty postupně budou uskutečňovat. Problém je podle něj mimo jiné v tom, že lidé si mohou zapsat trvalé bydliště kdekoliv a vzniká takzvaná zápisová turistika.

Ve středních Čechách nyní končí výstavba svazkové Základní školy Panské Pole u Prahy, která poslouží obcím Přezletice, Podolanka a Jenštejn. Staví se též svazková škola v Ondřejově u Prahy. Vzniknout má také dalších šest svazkových škol, a to Český Brod – Doubravčice, Drahelčice–Úhonice, Chýně–Hostivice, Povýmolí v Úvalech, Pod Beckovem, Svazková škola LOŠBATES (Louňovice, Tehovec, Štíhlice, Svojetice). Připravuje se také stavba školy v Říčanech a projekt na přestavbu bývalého plicního sanatoria na školu v Kostelci nad Černými lesy. Projektování školy chystá i Brandýs nad Labem.

Reklama

Doporučované