Hlavní obsah

V Kolíně dokončili opravy velké obřadní síně na centrálním hřbitově

Ilustrační foto.

Reklama

V Kolíně dokončili rekonstrukci smuteční obřadní síně na místním hřbitově. V úterý byl po pěti měsících první pohřeb ve zrekonstruované velké obřadní síni s kapacitou pro 70 lidí.

Článek

Opravy vnitřních prostor síně za 8,6 milionu korun bez DPH prováděla společnost WANDEL CZECH od loňského září a uhradilo ji město. Jde o poslední část rozsáhlých úprav vnitřního zázemí budovy, které trvaly od roku 2018. Do konce května město nechá opravit chodníky, terasy a schodiště kolem budovy síně.

Jednou z největších inovací je možnost vysunutí velkého monitoru a reproduktoru na terasu před obřadní síň. Smuteční hosté z terasy mohou sledovat obřad, který se odehrává uvnitř. Stavební firma rovněž vyměnila dlažbu, vymalovala, vyměnila osvětlení, kamerový a zvukový systém, topení a do síně instalovala nový nábytek a mobiliář. "Opravy nijak nenarušily pořádání smutečních obřadů, dělníci pracovali oo soboty do středy, čtvrtky a pátky jsme měli smuteční obřady v malé obřadní síni s kapacitou 15 lidí," řekla za správu veřejných pohřebišť v Kolíně informovala Jana Foffová.

Budova obřadní síně na centrálním kolínském hřbitově je architektonicky zajímavou stavbou a je navržena na zápis do Ústředního seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Město ji nechalo postavit v letech 1958 až 1959, měla původně sloužit zároveň jako krematorium, k čemuž pak nikdy nedošlo. Rekonstrukce obřadní síně je největším stavebním zásahem v posledních 60 letech, kdy město provádělo pouze dílčí opravy.

Reklama

Doporučované