Hlavní obsah

V Nymburce má vzniknout nové centrum pro hasiče a záchranáře

Foto: HSZ ČR

Ilustrační foto.

Reklama

V Nymburce by mohlo do tří let vzniknout Integrované záchranné centrum, v němž bude výjezdní stanoviště záchranářů a dobrovolných hasičů. Společné zázemí má vzniknout v městské části Drahelice.

Článek

Radní Nymburka i Středočeského kraje doporučili na svých posledních jednáních memorandum o spolupráci ke schválení zastupitelům, ti by měli rozhodnout příští týden.

Centrum by se mělo stavět v areálu bývalého velkoobchodu zeleniny. „Je to pozemek města, který se aktuálně nevyužívá, počítáme s jeho demolicí,“ uvedl místostarosta Nymburka Zdeněk Vocásek (ODS). Investice se zatím předpokládá ve výši 50 až 60 milionů korun, podle Vocáska by se na ní měly podílet rovným dílem kraj a město. „Na financování se rýsuje několik možností, budeme se snažit dosáhnout například na evropské dotace nebo dotace Hasičského záchranného sboru,“ doplnil místostarosta.

Záchranná služba i dobrovolní hasiči v Nymburce sídlí v nevyhovujících prostorách. Záchranáři mají stanoviště v obecním domě, kde například chybí prostor na parkování sanitek. Hasiči se potýkají s nedostatkem skladovacích prostor a smlouva na pronájem současného sídla jim skončí ke konci roku 2026.

Zastupitelé budou schvalovat memorandum o stavbě centra mezi městem, krajem a Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje a zadání studie proveditelnosti.

Reklama

Doporučované