Hlavní obsah

Do budovy bývalého armádního velitelství v Litoměřicích se přestěhuje ZUŠ

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Do budovy bývalého armádního velitelství v centru Litoměřic se přestěhuje základní umělecká škola. Vojáci mají do března objekt opustit. Projekt úpravy budovy pro potřeby školy chce mít radnice hotový do podzimu.

Článek

Budova bývalé Vojenské ubytovací a stavební správy v ulici 5. května patří městu a armáda využívá na základě dohody pouze její část. „Bylo nám přislíbeno, že armáda do března letošního roku objekt opustí. Využívají jen několik kanceláří, nabídneme jim náhradní městské prostory,“ uvedl místostarosta Karel Krejza (ODS). Město pak bude hledat vhodný dotační titul. Náklady na přestavbu se odhadují na sto milionů korun.

V současnosti je ZUŠ rozmístěna ve čtyřech vilách, které nevyhovují kapacitou, chybí sály a další prostory. „Často je z jedné učebny slyšet, co se hraje v té druhé. Budova velitelství je velká a ZUŠ tam bude mít perfektní zázemí,“ uvedl starosta Ladislav Chlupáč. Po přestěhování ZUŠ město nabídne budovy, v nichž sídlí nyní, k prodeji. „Jsou to zajímavé objekty, ale spíše pro soukromý sektor,“ uvedl Krejza.

Projekt na stěhování ZUŠ už radnice připravila. Nyní ho musí podle místostarosty upravit a rozšířit o využití prvního patra, kde je nyní armáda. „Do podzimu bude projekt hotový a budeme hledat vhodný dotační titul. Vyhlásit soutěž na zhotovitele bychom mohli v příštím roce,“ uvedl Krejza, který je zároveň poslancem. „S vládou budu hovořit o tom, že základní umělecké školství bylo zanedbávané, ale respektuji to, že rozpočet má svá omezení. Třeba v příštích letech se možnost čerpat dotace pro ZUŠ otevře. Uvidíme, jak na to budou slyšet kolegové,“ podotkl.

ZUŠ bude využívat druhé a třetí nadzemní podlaží. „Vzniknou klasické učebny i zázemí, které škole dosud chybělo,“ uvedla už dříve vedoucí odboru školství Andrea Křížová. Žáci budou mít k dispozici koncertní, divadelní a taneční sál a galerii.

Reklama

Doporučované