Hlavní obsah

Hrobčice na Teplicku zastavily kvůli řadě problémů opravu renesanční tvrze

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Hrobčice na Teplicku zastavily rekonstrukci renesanční tvrze z 16. století. Opravu provázela řada problémů, v areálu byly objeveny archeologické nálezy, stavbu komplikovala spodní voda a obci nestačily kvůli zdražování peníze.

Článek

„Obec na investici za více než 20 milionů korun bez daně získala dotaci, ze svého rozpočtu by měla zaplatit zhruba polovinu,“ řekla starostka Jana Syslová (STAN).

Další památku opravuje samospráva v místní části Mirošovice, rekonstrukce zámku by měla být hotová příští rok. Plánovaná právnická kancelář nebo sociální služby, jež měly sídlit v tvrzi, by zatím mohly mít zázemí na zámku, uvedla starostka.

„Zrušili jsme smlouvu, nebo na tom tedy pracujeme, protože se objevila řada okolností, která nám nedovoluje stavbu dokončit,“ uvedla Syslová. Největším problémem jsou památkové nálezy, se kterými nepočítala projektová dokumentace. „Nejsou ve výkazu výměr, tudíž my na to nemáme vyčleněné prostředky a restaurátorské práce jsou docela finančně náročné,“ uvedla starostka. Další peníze podle ní požadovala po obci firma kvůli zdražování stavebních materiálů.

Investice měla být dokončena letos v srpnu, Syslová však uvedla, že by se za vzniklé situace nestihla rekonstrukce dokončit. „Nebyly by splněny podmínky dotace,“ podotkla. Žádné peníze ale obec vracet nemusí, dotace by totiž náklady pokryla až po dokončení stavebních prací.

Radnice letos vyčlenila ze svého rozpočtu zhruba čtyři miliony korun na opravu střechy a historické brány. Po dokončení dílčích prací chce obec objekt zajistit a po čase zažádat o dotaci z národního plánu obnovy. Zapotřebí bude ještě aktualizovat projektovou dokumentaci a rozpočet.

Samospráva pracuje alespoň na dokončení zámku v Mirošovicích, kde se aktuálně pracuje na pokládce střešní krytiny. Celková rekonstrukce historické budovy podle ní vyjde zhruba na 65 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované