Hlavní obsah

Tachov opravil za tři miliony pietní místo Mohyla, jde o kulturní památku

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Tachov opravil pietní místo Mohyla, kulturní památku na kopci za městem. Kamenný památník byl vybudován v roce 1948 jako místo posledního odpočinku 232 obětí pochodu smrti, které procházely územím Tachovska za 2. světové války.

Článek

„Památka, jíž dominuje betonový sloup s trnovou korunou, byla ve velmi špatném stavu. Město dá do obnovy loni a letos tři miliony korun a je opět přístupná,“ řekl starosta Ladislav Macák (Patrioti Tachova).

„Nechali jsme udělat nový kříž, opravili kameny na Mohyle, obnovili schody, vysekali jsme to tam a provedli zahradnické úpravy, které letos ještě dokončíme,“ uvedl. K Mohyle vede dlouhá betonová cesta z vilové čtvrti, která končí schody. Podél cesty je vysázená alej, v okolí památníku pak parkové rostliny a motýlí keře. Jsou tam nové lampy a lavička. Je odtud výhled na město a kopce Českého lesa.

„Osadili jsme tam také kameru, aby to bylo pod dohledem. Protože někteří lidé, bohužel, neuznávají žádnou pietu a stahovali se tam bezdomovci a problémoví lidé popíjet,“ uvedl starosta. Podle něj by se teď Mohyla mohla stát oblíbenou vycházkovou trasou. „Budou tam i nové cedule, aby bylo vše pořádně popsané a je to zahrnuté i do prohlídkového okruhu městem,“ řekl. Z centra Tachova je to tam mírně přes kilometr.

Podle Macáka šlo přes tachovský kopec v dubnu 1945 několik pochodů smrti lidí různých národností. „V Tachově je vyhnali z vlaku a šli pěšky do koncentračního tábora Flossenbürg, po cestě umírali nebo je zabíjeli,“ uvedl. Po válce se 15 hromadných hrobů objevených na Tachovsku otevřelo a mrtvé exhumovali, vložili do rakví a pohřbili kolem Mohyly ve dvou řadách. Hromadné hroby byly třeba u nedalekých obcí Studánka a Lesná, v místech, kde vězni přespávali. „Pokud se někdo nezvedl, že už nemohl, tak ho zastřelili,“ řekl starosta. Na pietním místě se konají od roku 1948 vzpomínkové akce.

Podle Macáka panuje ve vztahu k Mohyle „ideový střet“ skupin obyvatel a památkářů. „V podstatě to byl hřbitov, kde jsou pozůstatky zemřelých. Jenže teď je z toho už dlouho památník. Někteří lidé tvrdí, že se chodí po rakvích, ale památkáři, kteří do toho mluví, říkají, že je to památník,“ uvedl. Projekt úprav byl podle starosty koncipován jako obnova památníku, ne jako úprava hřbitova.

Reklama

Související témata:

Doporučované