Hlavní obsah

Kadaň vybuduje domov se zvláštním režimem, který ve městě dosud chybí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pro seniory i pro lidi s postižením vybuduje Kadaň na Chomutovsku domov se zvláštním režimem (DZR). Vznikne rekonstrukcí bývalého objektu Merkur na sídlišti D, který město před časem koupilo.

Článek

Dosud byla pro lidi se sníženou soběstačností ve městě vyčleněna pouze lůžka v nemocnici. Náklady na přestavbu se odhadují na 100 milionů korun, řekl dnes novinářům starosta Jan Losenický (ODS).

Poptávka po místech v domově se zvláštním režimem podle starosty ve městě stoupá. Část klientů je nyní umístěna v prostorách nemocnice, další jsou v sociálních zařízeních po okolních městech. Před časem se městu naskytla příležitost nákupu objektu od soukromého majitele za 17 milionů korun. Dříve v něm byl podnik, kde se konaly různé akce, na které si místní obyvatelé kvůli hluku stěžovali. Radnice se proto rozhodla umístit toto zařízení právě tam.

Nyní se dokončuje projektová dokumentace. Přesné náklady ukáže až hotový projekt, odhady jsou 100 milionů korun. Vedení města chce získat dotace, a to z Národního plánu obnovy, kde je možnost získat až 80 procent nákladů, nebo z Integrovaného operačního programu (IROP). V případě, že bude město úspěšné v žádosti o dotaci, mohlo by se stavbou začít už v příštím roce.

V zařízení v osmnáctitisícovém městě se počítá s 35 lůžky. Provozovatelem bude Městská správa sociálních služeb Kadaň. „Provoz se neliší od provozu klasických domovů pro seniory, jenom je ta služba mnohem intenzivnější, 24 hodin a mnohem více zaměstnanců. Bude to služba, která je v síti sociálních služeb, proto může být hrazena státem přes kraje,“ řekl Losenický.

Reklama

Doporučované