Hlavní obsah

Dům kultury v Ústí nad Labem čekají změny, víc se zapojí místní interpreti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ústí nad Labem (ilustrační foto).

Reklama

Kulturní středisko v Ústí nad Labem, pod které spadá dům kultury, letní kino a národní dům, změnilo svůj vizuál, logo i podobu webových stránek.

Článek

Tým v čele s novým ředitelem Janem Kvasničkou připravuje změny také v propagaci akcí a částečně i jejich formě. ČTK to dnes řekl vedoucí oddělení programu a propagace Jan Vítek.

Návštěvnost akcí pod záštitou kulturního střediska se různí. Některé jsou vyprodané, jiné mají menší úspěšnost. Podle Vítka se bude měnit forma propagace. Dosud se o akcích mohli lidé dozvědět zejména z webových stránek nebo z plakátů. Nyní ústecká příspěvková organizace začala rozesílat newslettery a chce akce propagovat také přes sociální sítě. „Udělali jsme nový vizuál, snažíme se změnit celou identitu. Udělali jsme radikální gesto, protože jsme se domluvili na tom, že je nesmysl propagovat Kulturní středisko města Ústí nad Labem značkou KSUL, ale že chceme propagovat domy, se kterými se mohou lidé identifikovat. To znamená dům kultury, národní dům a letní kino. S těmi mají lidé spojené zážitky a vzpomínky,“ uvedl Vítek.

Hlavní činností kulturního střediska je pronájem prostor externím pořadatelům. Sekundární náplní organizace je vlastní program. „Dá se říct, že skladba programu je ze dvou třetin z externích zdrojů a my doplňujeme jednu třetinu,“ uvedl Vítek. Středisko chce pokračovat v nabídce jazzových či bluesových akcí, které mají ve městě dlouholetou tradici. Jde například o Mezinárodní jazz & bluesový festival. „Ale cítíme to, že v současnosti tady chybí nějaký aktuálnější program, který tady nedělají externí promotéři ani kulturní středisko jako takové,“ doplnil Vítek. Program střediska podle něj zůstává zhruba 20 let ve stejném režimu.

Cílem nového vedení je, aby si z nabídky mohl vybrat každý. Teď se soustředí na hudební repertoár a domlouvá vystoupení známějších českých interpretů. „Naše vize je ke každému takovému interpretovi dodávat nějaký ústecký kontext, takže je doplní místní skupina jako předkapela,“ popsal nové směřování organizace Vítek. V prosinci se tak mohou návštěvníci těšit na alternativní hudební skupinu Tata Bojs z Prahy, kterou doplní vystoupení čtyřčlenné kapely Ústečanů s názvem demowave. „Tento koncept chceme dlouhodobě opakovat. Záměrem je podpora ústecké hudební scény,“ podotkl vedoucí.

V národním domě se počítá se vznikem klubové scény. Prostor sálu nabízí místo zhruba pro 300 návštěvníků, což je podle Vítka ideální pro konání menších, ale vyprodaných akcí. Na přelomu letošního roku se proto v budově udělá několik drobných úprav. „Některé kapely sem třeba ani nechtějí jezdit, protože vědí, jak to tady vypadá. Image toho místa je pro ně často velmi důležitá,“ řekl Vítek a dodal, že právě to by se mělo změnit. Prostory domu kultury i národního domu by tak měly přilákat nejen starší generaci, ale i mladší publikum. Vedoucí dodal, že v každém případě bude organizace brát ohledy na dodržování vyhlášky o rušení nočního klidu.

Reklama

Doporučované