Hlavní obsah

Krásná Lípa chce převzít a opravit hrobku významného průmyslníka Dittricha

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Krásná Lípa na Děčínsku chce převzít hrobku významného průmyslníka Augusta Dittricha.

Článek

„Doposud se o ni staral spolek Omnium, opravy se ale před časem zastavily a mauzoleu hrozí, že bez dalších úprav úplně zchátrá,“ řekl Čstarosta města Jan Kolář.

„Od začátku je tam problém, že pozemek pod stavbou je náš a stavba jako taková patřila státu a stát ji převedl na základě smlouvy s nějakými podmínkami na spolek Omnium,“ uvedl Kolář. Spolek podle jeho mínění podmínky nesplnil, měl totiž opravit alespoň provizorně střechu, k tomu se však nedostal. „Stejně tak neplnil spolek smlouvu o naší smlouvě budoucí darovací, kdy jsme jim chtěli pozemek převést, aby se to sjednotilo,“ řekl starosta. Jednou z podmínek bylo provizorní zastřešení. „Spolek od nás v tuhle chvíli pozemek dostat nemůže,“ doplnil Kolář.

Spolek přislíbil městu spolupráci při převodu mauzolea i při dalších úpravách. „Informoval jsem Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který hrobku spolku převáděl, a informoval jsem památkáře. Čekáme teď na reakci ze dvou státních úřadů, co nabídnou nebo jaké vidí řešení,“ uvedl Kolář.

Oprava historické stavby vyjde na desítky milionů korun. Omnium hrobku vyčistilo od suti, nechalo stabilizovat klenbu a provedlo statické zajištění. „Je vidět, že i ta minulá zima, kdy se tam nic nedělalo, se zase podepisuje na tom stavu,“ řekl starosta. Poté, co stát mauzoleum převede na samosprávu, bude nutné zejména opravit střechu, zajistit stavbu technicky a také nechat restaurovat unikátní zlatou mozaiku v kryptě. Radnice má v plánu, že stavební práce bude hradit z dotací.

Mauzoleum navrhl v roce 1886 berlínský architekt Julius Carl Raschdorff, který je také autorem hrobky německého císaře Fridricha III. v Postupimi. Stěny krásnolipské hrobky jsou pokryty skleněnou modrozlatou mozaikou, mimořádné je také technické zázemí. Ke stavbě patří malá kotelna, díky níž bylo možné mauzoleum vytápět. Vnitřní výzdoby se ujal rodák z Krásné Lípy August Frind, z maleb se ale nic nedochovalo. Ministerstvo kultury hrobku rodiny Dittrichů vyhlásilo v roce 2006 kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované