Hlavní obsah

Krupka pomáhá majitelům domů v historické památkové zóně s opravami

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krupka na Teplicku pomáhá majitelům domů v historické památkové zóně s opravami. Vzhled několika ulic ve městě se díky dotačnímu programu výrazně změnil. Zájemci mohou podávat žádosti o podporu do konce dubna.

Článek

Hlavním záměrem programu je motivovat majitele k obnově nemovitostí, které jsou v památkové zóně. Protože vlastníci těchto domů musí respektovat stanoviska památkářů, což mnohdy znamená i vyšší náklady na rekonstrukce, rozhodlo se jim město pomoci.

„Majitelé kulturních památek mohou čerpat dotaci z programu ministerstva kultury, ale ostatní, jejichž objekty jsou v památkové zóně, takovou možnost nemají,“ uvedl Rostislav Kadlec (Krupka naše město), místostarosta Krupky, která je součástí regionu Erzgebirge/Krušnohoří zapsaného na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Dotace může činit pro jednu nemovitost nejvýše 50 procent z ceny díla, maximálně však 150.000 korun. Využít lze prostředky na opravu střech, fasád, výměnu oken, zajištění statiky či klempířské práce. Pokud chtějí lidé využít dotaci na restaurování části nemovitosti, může pokrýt až 70 procent nákladů. „Rozhodně nelze použít dotaci třeba na zateplení nebo úpravy interiéru,“ uvedl místostarosta. Podávat žádosti mohou zájemci do 29. dubna. Podrobnosti najdou na webu města.

V rozpočtu má město na tento program připraveno milion korun. „Máme vyzkoušeno, že částka stačí. Každoročně uspokojíme zhruba osm až devět žadatelů,“ uvedl Kadlec. „Projekt považujeme za velice úspěšný. Třeba va Husitské ulici, která je srdcem města, je to skutečně vidět,“ řekl místostarosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované