Hlavní obsah

Lázeňskou uličku v Teplicích zdobí královská galerie hostů

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Lázeňskou uličku v Teplicích ode dneška zdobí třímetrový panel s královskou galerií hostů. Jsou zde vyobrazeny desítky princů, princezen, králů a královen, kteří navštívili Teplice od poloviny 16. století do začátku 20. století.

Článek

„Chtěli jsme ukázat, že Teplice byly a jsou významným městem, že sem jezdily celé královské rody,“ řekl novinářům ředitel lázní Radek Popovič. S Teplicemi se dosud spojovalo především jméno skladatele Ludwiga van Beethovena a navštěvoval je i spisovatel Johann Wolfgang Goethe. „Najdeme i významné vědce, kteří se zde léčili. Chtěli jsme dát jména do kontextu doby, proto vznikla královská galerie hostů,“ uvedl ředitel.

Do Lázeňské uličky by se mohla časem přesunout socha královny Judity, která je považovaná za zakladatelku zdejších lázní. „Vyrábí se nyní busta Augusta Silného, jenž sem jezdil a brával s sebou vždy spoustu hostů,“ uvedl Popovič.

Po slavných klientech z královských rodin pátrali Michal Sinčák a Ladislav Vágner. „Nápad vznikl v době covidu, kdy jsme najednou museli být na home office. Obklopili jsme se knihami a vrhli jsme se do čerpání dat,“ uvedl Vágner. Ke každému jménu je medailonek, který občas obsahuje i nějakou zajímavost. „Nedá se ke všem bohužel dohledat, jak tady trávil lázeňský pobyt,“ uvedl Vágner.

Na tabuli se podařilo umístit 138 hlav, 18 z nich jsou císaři, 40 je králů a zbytek jsou rodinní příslušníci. „Začali jsme kolem roku 1550, první dámou na panelu je Kateřina Meklenburská, končíme v roce 1911,“ řekl Sinčák. „Postav bylo daleko více, ale omezeni jsme byli velikostí panelu ,“ dodal. Mezi významnými hosty byl ruský car Alexander I., pruský král Bedřich Vilém III., francouzský král Karel X. , rakouský císař František I. či kněžna Zaháňská. „Lidé z vládnoucích dvorů se v Teplicích setkávali a řešili tu významné události tehdejšího dění,“ uvedl Sinčák.

V teplických lázních, jejichž zlatým věkem bylo 18.století, jsou termální prameny využívány především k léčení pohybového ústrojí a cévních nemocí. V současnosti mají kolem 250 zaměstnanců a vedle Čechů je navštěvují zejména hosté z arabských zemí.

Reklama

Doporučované