Hlavní obsah

Mezinárodního pivního festivalu v Litoměřicích se zúčastní 250 pivovarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Mezinárodního pivního festivalu v Litoměřicích se zúčastní 250 pivovarů z celého světa. Degustátoři posoudí během čtyř dnů 1200 vzorků piva a ciderů.

Článek

Na litoměřické výstaviště se největší pivní soutěž ve střední Evropě přesunula z Českých Budějovic. Veřejnost bude moci 21. a 22. dubna ochutnat piva, která se neobjevují v běžné distribuci. Novinářům to dnes řekl ředitel festivalu Alois Srb.

Na 33. ročník se přihlásily velké pivovary, mezi kterými jsou tři největší pivovary ze Španělska, pivovary z Chile, Maďarska, Polska, Německa, Rakouska, ale také malé tuzemské pivovary. Soutěže v 39 kategoriích se zúčastní zástupci z Arménie, Kosova, Kazachstánu i Ukrajiny. V minulých ročnících měly o soutěž podle Srba zájem pivovary z Ruska, ty ale kvůli politické situaci nebylo možné pozvat.

Mezi degustátory budou odborníci z různých škol a profesionálové. Během čtyř dnů se jich vystřídá v Litoměřicích 400 až 600. Někteří ohodnotí pouze vybrané kategorie, další zůstanou po celou dobu soutěže. Nositele ocenění Zlatá pečeť vyhlásí pořadatelé v sobotu. Na průběh soutěže budou dohlížet zástupci čtyř akreditovaných certifikačních společností. Ředitel festivalu věří, že se podaří doručit na festival i vzorky, které jsou zatím u celní správy. Uspět se pokusí také místní pivovary z Litoměřic a okolí.

Vedle alkoholického i nealkoholického piva budou porotci hodnotit také cidery. Zájem o účast v této kategorii podle Srba každý rok roste.

Návštěvníci festivalu budou moci na výstavišti ochutnat vzorky od 25 vybraných pivovarů, k dispozici budou i nealkoholické nápoje, víno a občerstvení. V Českých Budějovicích se během dvou dnů návštěvnost festivalu pohybovala od 5000 do 8000. Podobná by mohla být i v Litoměřicích, jak věří Michaela Mokrá, ředitelka Městských kulturních zařízení, pod která litoměřické výstaviště patří. „Viděl jsem na výstavišti kolektiv lidí, kteří pracují s maximálním nasazením. Věříme, že si Litoměřice budou více vážit toho, že se tu festival koná. V Budějovicích byly pro nás podmínky složitější, proto jsme se rozhodli se přesunout,“ uvedl Srb.

Reklama

Doporučované