Hlavní obsah

Tvarůžkového festivalu v centru Olomouce se zúčastní rekordní počet prodejců

Foto: Getty Images

Olomouc (ilustrační foto)

Reklama

Rekordních více než sedm desítek prodejců se příští víkend zúčastní tvarůžkového festivalu v historickém centru Olomouce.

Článek

Návštěvníci šestého ročníku gastronomické akce budou moci ochutnat různé pokrmy vyrobené ze sýra s nezaměnitelným aroma, nabídku regionálních pivovarů a potravin nebo si koupit řemeslné výrobky. „Je to vůbec největší počet prodejců od začátku konání festivalu,“ sdělila ČTK vedoucí odboru cestovního ruchu a kultury magistrátu Karin Vykydalová.

První víkend po Velikonocích bude centrum města podle Vykydalové patřit více než čtyřem desítkám prodejců s nabídkou gastronomických specialit a více než třem desítkám stánků s regionálními produkty a výrobky prodávanými pod značkou Haná – regionální produkt. „I letos se mohou návštěvníci těšit na speciální tvarůžkový obchůdek, ve kterém bude možné zakoupit i různé propagační předměty s tvarůžkovou tematikou, jako jsou speciální trička, ponožky nebo čokoládové pralinky s tvarůžkovou náplní,“ uvedla Vykydalová.

Na obou centrálních náměstích bude příští víkend připravený i bohatý kulturní program. Na Horním náměstí návštěvníky čeká kuchařská show. Zajímavé recepty s tvarůžky představí kuchař Roman Paulus a herečka, komička a zpěvačka Sandra Pogodová. Na náměstí vystoupí cimbálové muziky. Na sobotní podvečer organizátoři připravili koncert olomoucké hudebnice a zpěvačky Natálie Tichánkové s kapelou 4GOOD, v neděli pak kromě vaření na pódiu a cimbálové kapely vystoupí i skupina Mňága a Žďorp.

Program festivalu na Dolním náměstí bude zaměřen zejména na rodiny s dětmi. Na programu je divadelní představení Divadla Tramtarie, vystoupení Hudebně-dramatického studia, kouzelnická show, Pianothéka Sandry a Richarda Pogodových či show Šaška Vikyho. V sobotním programu vystoupí i Matěj Plšek s kapelou, vítěz soutěže Hlas Česka. Na náměstí budou připraveny dílničky pro děti či malování na obličej.

Na své si přijdou i cyklisté. Na sobotu 15. dubna je připravena Tvarůžková cyklojízda. Její trasa povede z Loštic na Šumpersku, ve kterých se tvarůžky vyrábějí, do Olomouce. „Pro zájemce bude do Loštic vypraven z Olomouce i cyklobus,“ podotkla vedoucí olomouckého informačního centra Jitka Lučanová.

Historie prvních tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Olomoucké tvarůžky se vyrábějí už jen v Lošticích na Šumpersku, kde je muzeum tvarůžků i cukrárna. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU.

Reklama

Doporučované