Hlavní obsah

Most nechá v létě zbourat další zdevastovaný panelák ve čtvrti Chanov

Ilustrační foto.

Reklama

Ve čtvrti Chanov žijí hlavně Romové. V objektu už nikdo nebydlí, občas se v něm pohybují místní lidé. Město teď rozhodlo o vyhlášení veřejné zakázky na demolici panelového bytového bloku č. 6.

Článek

„Nechali jsme si udělat technické posouzení a stav je velmi špatný. Už tam není žádná rodina, proto jsme zadali přípravu projektové dokumentace, která je teď hotova,“ uvedl primátor Jan Paparega (ProMOST). Podle vedení města je vysoce neekonomické objekt opravovat. Bude nyní odpojen od všech inženýrských sítí a zbourán včetně suterénních konstrukcí.

Jámu po objektu stavební firma zasype a plocha bude oseta. Práce začnou o letošních prázdninách. Odhadované náklady jsou 5,8 milionu korun, město věří, že cena bude nakonec nižší tak, jako tomu bylo po soutěžích na demolice předchozích budov v Chanově. Naposledy se boural blok 3, náklady zaplatila radnice ze svého. Původní odhad byl devět milionů korun, ze soutěže vzešla částka 1,8 milionu korun.

Dotaci od státu Most na zbourání bloku 6 nedostane. „Podmínky dotace se změnily tak, že nárok na ni mají pouze menší obce,“ uvedl náměstek primátora Marek Hrvol (ProMOST). V minulosti Most s žádostí o dotaci na demolici zničených paneláků opakovaně uspěl.

Vedení města počítalo v Chanově s výstavbou jednoduchého modulového bydlení. Náklady na pořízení kontejneru s osmnácti jednotkami se ale dostaly na 35 milionů korun. „Nedosáhli bychom plánovaných úspor, proto jsme projekt pozastavili,“ uvedl Hrvol.

Po dostavbě na konci 80. let minulého století mělo sídliště 13 domů se 400 byty, v nichž podle odhadu města mohlo bydlet 1000 až 2000 lidí. Aktuálně je v Chanově osm domů, kde žije zhruba 700 lidí. Od roku 2002 dalo město zbourat pět objektů.

Reklama

Doporučované