Hlavní obsah

Na Chomutovsku přibudou dvě přírodní památky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na Chomutovsku přibudou dvě přírodní památky. Jsou to Hovězí skály a Najnštejnské bučiny, jejich vyhlášení schválili krajští radní. V plánu je i ochrana dalších míst v Krušných horách.

Článek

Kraj chce zároveň pomoci ministerstvu životního prostředí v komunikaci s obcemi na téma vyhlášení chráněné krajinné oblasti Krušné hory. ČTK to řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

Hovězí skály u Jirkova jsou pod horou na místě, kde je chomutovský vysílač Jedlová. Najnštejnské bučiny zahrnují oblast v okolí vodní nádrže Jirkov, na jejich území leží zřícenina hradu Najnštejn.

Na území kraje je 71 přírodních památek, 27 přírodních rezervací a dvě smluvně chráněná území a také jeden národní park. „Do dvou let plánujeme vyhlásit další čtyři přírodní rezervace a sedm přírodních památek, všechny na území Krušných hor,“ uvedl mluvčí kraje Martin Volf. Krajský úřad má podle něj povinnost zajistit dostatečnou ochranu evropsky významných lokalit. Nové přírodní památky a rezervace jsou vyhlašovány v nejcennějších částech evropsky významných lokalit Východní Krušnohoří a Klínovecké Krušnohoří.

O ochraně Krušných hor se v posledních letech začíná debatovat. Ministerstvo životního prostředí v červnu převzalo petici od lidí, kteří žádají zvýšenou ochranu Krušnohoří. Podklady k možnému vyhlášení CHKO Krušné hory budou podle ministerstva hotové na jaře příštího roku. Na petici je přes 5000 podpisů. „Krušné hory jsou jedním z mála českých pohoří bez velkoplošné ochrany. Jsme proto rádi, že ministerstvo spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR se případným vyhlášením CHKO zabývají,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a venkov a člen petičního výboru Michal Kučera (Spojenci pro kraj).

Ústecký kraj teď spolu Karlovarským krajem zakládají společnou destinační agenturu, jejímž cílem bude rozvoj cestovního ruchu v daném území. „Vyhlášení CHKO je zcela v gesci ministerstva životního prostředí. My bychom chtěli připravit debatu na toto téma se zástupci obcí, z nichž řada je proti tomuto kroku,“ uvedl Řehák. „Chceme lidem vysvětlit, že CHKO může ochránit lokalitu před tím, aby se z ní stal lunapark, aby byl zachován ráz krajiny,“ řekl Řehák.

Reklama

Doporučované