Hlavní obsah

Na Prostředním vrchu v Kadani vyrostla observatoř, slouží školám i veřejnosti

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Na Prostředním vrchu v Kadani vznikla astronomická observatoř. Slouží k vědeckému bádání i pozorování místním školám i široké veřejnosti. Na její stavbu přispělo město, vybavení pořídilo kadaňské gymnázium z krajské dotace.

Článek

Zájem o pozorování oblohy nad Kadaní je velký, místní nadšenci pořádají kroužky i pravidelné komentované prohlídky.

Nápad postavit v Kadani observatoř vzešel před šesti lety od skupiny lidí se zájmem o astronomii. Původní plány byly nad městem vybudovat planetárium a hvězdárnu. Kvůli vysokým nákladům, až 200 milionů korun, byl návrh zmenšen na menší multifunkční observatoř, která by lépe odpovídala velikosti města i jeho potřebám.

Dalším krokem bylo nalézt vhodné místo k pozorování. Důležitými podmínkami bylo umístění z pohledu světelného znečištění a dopravní dostupnosti objektu. Obě kritéria splňoval Prostřední vrch na okraji města v zahrádkářské kolonii. Je to jedno z míst s nejnižším světelným smogem, uvedl ředitel.

Projektu se poté ujalo místní gymnázium, které zajistilo financování. Pořízení vybavení observatoře stálo 2,5 milionu korun, které v rámci grantu poskytl Ústecký kraj. Na stavbu přispělo město 5,5 milionu korun. Observatoř se podařila postavit vloni a otevřela se na začátku letošního roku.

„Observatoř má dvě kruhové místnosti, které jsou propojeny. V té jedné jsou počítače, které řídí dalekohledy, a druhá část je prezentační místnost, kde se mohou sejít školky, školy i veřejnost. Je tu dataprojektor a mohou tady besedovat, jsou tu i pracovní listy,“ řekl ředitel gymnázia Tomáš Oršulák.

V horní části objektu jsou dvě kopule s dalekohledy. Jedna je zasvěcena kadaňskému rodákovi a astronomovi Václavu Pantaleonovi Kirwitzerovi, který se narodil v roce 1588. Observatoř disponuje třemi velkými dalekohledy a dalšími asi pěti menšími přenosnými přístroji.

Tým místních astronomů nabízí pro veřejnost komentované prohlídky nebo programy pro školy. Pozorovatelé se mohou k dalekohledům připojit i na dálku a sledovat tak oblohu například z domova nebo ze třídy. V plánu je také přenést pozorování na internet a zpřístupnit ho co nejvíce lidem. „Dokonce, když bude zajímavý úkaz, tak doufám, že se ho podaří přenést i do místního kina,“ řekl Oršulák.

Reklama

Doporučované