Hlavní obsah

O propagaci Krušných hor se postará nová destinační agentura

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

O propagaci Krušných hor se postará nová destinační agentura. Spolupracovat na rozvoji regionu chce se Saskem. Spolek bude mít jedno pracoviště v Ústeckém a druhé v Karlovarském kraji.

Článek

Vznik agentury Krušnohoří dnes schválili zastupitelé Ústeckého kraje, jejich kolegové v Karlovarském kraji s tím souhlasili před týdnem. Zakládajícím členem nového spolku je vedle obou krajů Montanregion Krušné hory, který má na starost propagaci hornické krajiny Krušnohoří zapsané na seznamu památek světového dědictví UNESCO. „Chceme nastartovat turistický ruch v Krušných horách,“ řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj).

V Ústeckém kraji doposud fungovala destinační agentura Krušné hory jako obecně prospěšná společnost, financovaná byla z rozpočtu kraje. „Abychom dosáhli na peníze ze státního rozpočtu, musí se změnit právní rámec agentury. Usoudili jsme s kolegy z Karlovarského kraje, že vytvoření nové, která bude zapsaným spolkem, je jednodušší než rozšíření stávající,“ uvedl Řehák. Opoziční zastupitel Filip Ušák (STAN) kritizoval, že materiál ke vzniku agentury neprojednala komise cestovního ruchu, a navrhl bod odložit. Pokud by věc projednávalo až zářijové zastupitelstvo, nestihlo by se podle Řeháka letos výběrové řízení na ředitele a rozjezd agentury by se zpozdil. Nakonec hlasovalo pro původní návrh radních 37 zastupitelů, pět jich bylo proti a pět se jich zdrželo.

Současné destinační agentuře se nepodařilo získat mezi členy velká města pod Krušnými horami. Její provoz hradil pouze Ústecký kraj, který za deset let do jejího chodu investoval podle Řeháka 20 milionů korun. Fungovat bude ještě nejméně do poloviny příštího roku. Do té doby musí zajistit úkoly, které od kraje dostala, jako je turistické značení pěší Hřebenkovky a úprava běžecké Bílé stopy.

Rozsáhlá oblast Krušných hor je dlouhá více než 100 kilometrů a široká je v různých místech na českém území deset až dvacet kilometrů. „V oblasti cestovního ruchu dosud nikdy nebylo řešeno Krušnohoří jako jeden celek a my chceme hodně spolupracovat se Saskem, což se doposud nedělo,“ uvedl Řehák. Financovat chod agentury budou prvních pět let oba kraje rovným dílem.

Reklama

Doporučované