Hlavní obsah

Teplice rozšiřují trolejbusové trati, chtějí přejít na bezemisní provoz

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Teplice rozšiřují a modernizují trolejbusové trati. Náklady se budou pohybovat okolo 116 milionů korun. Cílem je zmodernizovat infrastrukturu a přejít na provoz trolejbusů na celém území města.

Článek

Radnice také chystá úpravu na dvou světelných křižovatkách, která umožní preferovat vozidla městské hromadné dopravy a integrovaného záchranného systému.

Do konce dubna bude dokončena trať přes kruhový objezd u klubu Luna přes křižovatku ulic Emilie Dvořákové a Stanové za 23 milionů korun. Rovněž v dubnu budou hotové dokončovací práce na trase Obránců míru - Maršovská - J. Koziny - Bohosudovská. Trať je v provozu od loňského listopadu. Náklady činí 50 milionů korun. V období od letošního července do června 2023 chce město propojit ulice U Nových lázní a Jankovcova. Samospráva předpokládá, že stavba vyjde na 13 milionů korun. Za 30 milionů korun město modernizuje měnírnu v Riegrově ulici, která by měla být hotová v následujících týdnech. Na akce čerpá město dotace z evropských zdrojů.

„Tohle všechno by nám mělo ucelit a připravit systém na přechod na elektřinu, na bezemisní provoz,“ doplnil primátor města Hynek Hanza (ODS) s tím, že díky těmto krokům vznikne okruh pro trolejbusy po celém městě.

Na světelných křižovatkách Slávia a u okresní policie v Masarykově ulici budou od září nainstalována zařízení, která umožní preferovat MHD i vozidla záchranářů, hasičů a policie. V rámci pilotního provozu budou palubními jednotkami osazeny dva až tři trolejbusy a po jednom vozidle IZS. Systém zrychlí vozidel městské hromadné dopravy a zajistí bezpečnější průjezd záchranných složek těmito frekventovanými místy. Pilotní provoz potrvá rok, poté město projekt vyhodnotí a případně nechá upravit ostatní vozidla.

„Naše město nemá možnosti budovat dopravní koridory po MHD, tak si musíme dopomoci, že budeme moci ovlivnit v tom pravidelném taktu to, že někde se spustí rychleji nebo zůstane déle rozsvícená zelená. Chceme zároveň pomoct složkám IZS tak, aby měly takzvaně téměř automatickou zelenou vlnu a mohly k zásahu dojet rychleji,“ uvedl Hanza. Dodal, že město za systém zaplatí 850.000 korun.

Reklama

Doporučované