Hlavní obsah

V části Ústeckého kraje budou jezdit od konce roku noví autobusoví dopravci

Foto: Shutterstock.com/Virrage Images

Ilustrační foto.

Reklama

Ústecký kraj uzavřel smlouvy se dvěma dopravci na zajištění obslužnosti v oblastech Chomutovsko, Mostecká pánev a na trase Kadaň - Žatec. Celková cena kontraktů na deset let činí 1,3 miliardy korun za 3,8 milionu kilometrů ročně.

Článek

Rada kraje rozhodla vyhovět dopravcům, kteří provoz zahájí 1. prosince letošního roku, a nikoliv od ledna 2023, jak bylo původně v plánu.

Kraj uzavřel smlouvy se společnostmi Umbrella Coach & Buses a Umbrella City Lines. Doposud v daných oblastech jezdí firma Autobusy Karlovy Vary. „Umbrella zvítězila s cenovými nabídkami 35,92 Kč za km na Chomutovsku, 35,88 Kč za km na Mostecku a 32,94 Kč za km v oblasti Kadaň - Žatec,“ uvedla mluvčí samosprávy Magdalena Fraňková.

Celkem bude nasazeno 44 nových nízkopodlažních autobusů, a to v délkách 12 metrů a 10,8 metru. Díky plošině pro invalidní vozík mohou cestovat i lidé se zdravotním postižením. „Samozřejmostí je klimatizace, lepší komfort cestujícím zajistí USB nabíječky, informační panely, vnitřní kamerový systém a možnost nákupu jízdenky platební kartou,“ uvedl radní pro dopravu Marek Hrabáč (ANO). Autobusy budou v zelené barvě, typické pro příměstské autobusy spadající do integrovaného dopravního systému Doprava Ústeckého kraje.

Některé linky se sloučí nebo přečíslují. Posíleny budou některé spoje, a to zejména do průmyslové zóny Triangle u Žatce, uvedla Fraňková.

Reklama

Související témata:

Doporučované