Hlavní obsah

V Lounech na rodném domě Jaroslava Kubery odhalili pamětní desku

Ilustrační foto.

Reklama

Na rodném domě bývalého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) v neděli odhalila jeho manželka Věra pamětní desku. V příštím týdnu by Kubera, který zemřel náhle před dvěma lety, oslavil 75 let.

Článek

Dlouholetému primátorovi Teplic a senátorovi za Teplicko loni město udělilo čestné občanství. „Louny mi udělaly velkou radost,“ řekla Kuberová. „Jsem moc ráda, že na něj lidé vzpomínají,“ dodala s tím, že stále velmi špatně snáší to, že manžel už není po jejím boku. V Lounech prožil dětství. „Hodně jsme sem jezdili. Babička Kuberová vyprávěla, jak Jaroslav proháněl dědu na kole,“ uvedla Kuberová. Dodala, že Jaroslav Kubera se narodil přímo v domě, na kterém ode dneška visí pamětní deska.

S umístěním desky souhlasili majitelé domu, vyhotovit ji nechala radnice. „Lounský rodák, který to svou pílí a pracovitostí dotáhl až na druhého nejvyššího ústavního činitele, si zaslouží titul četného občana a desku na rodném domě,“ řekl starosta Loun Pavel Janda (TOP 09).

Na Kuberu zavzpomínal bývalý lounský starosta Jan Kerner (ODS), který pracoval několik let jako ředitel sportovní haly v Teplicích. „Byl to člověk, který nemarnil čas,“ řekl. „Dokázal nastavit pravidla a nechat lidi pracovat. Říkal, že politici hlavně nesmí občanům překážet,“ dodal Kerner.

Dlouholetého primátora Teplic připomíná od loňského roku na budově teplického magistrátu cigareta, z níž jde čas od času dým. Instalace má symbolizovat politikovu vášeň, která pro něj byla i symbolem osobní svobody. Předseda Senátu zemřel v lednu 2020 na infarkt. V budově teplické radnice je ještě umístěn reliéf s motivem kouře a Kuberovým mottem: „Nepodnikat a nepřekážet“.

Reklama

Doporučované