Hlavní obsah

V Ústeckém kraji je voda vhodná ke koupání v jezerech i zatopených lomech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Většina jezer, zatopených lomů a přírodních nádrží v Ústeckém kraji má nadále vodu vhodnou ke koupání. Hůř průhledná je voda ve Varvažově na Ústecku a sinice či řasy se místy objevují v jezeře Chmelař v Úštěku na Litoměřicku.

Článek

Vyplývá to z informací zveřejněných na stránkách krajských hygieniků.

Bez obav se mohou koupat návštěvníci parku České Švýcarsko v přírodním koupališti v Jetřichovicích. Do hloubky tří metrů je průhledná voda v Nechranické přehradě na Chomutovsku. Čistá je podle měření hygieniků také voda v bývalých hnědouhelných lomech, jako je jezero Most, Milada u Ústí nad Labem, Benedikt a Matylda u Mostu či Barbora na Teplicku, kde lidé uvidí i čtyři a půl metru pod hladinu.

Zvýšený obsah chlorofylu, zeleného pigmentu obsaženého v sinicích a některých řasách hygienici při kontrolním odběru na konci června zaznamenali ve Varvažově nedaleko Ústí nad Labem. Řasy jsou v jezeře Chmelař v Úštěku. Zvýšený obsah chlorofylu ukázala měření také v přírodním koupališti v Chabařovicích na Ústecku.

V parných dnech se lidé koupou i v Labi či Ohři, tam ale kontrolní odběry hygienici nedělají. Podle předpovědi meteorologů se teploty budou v příštích dnech pohybovat nad 25 stupni Celsia a od poloviny příštího týdne znovu přesáhnou i na severu Čech třicítku.

Reklama

Doporučované