Hlavní obsah

Brtnicí v neděli projde historický morový průvod, odložený byl o dva roky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Brtnicí na Jihlavsku v neděli po sedmileté přestávce znovu projde historický morový průvod s více než 200 kostýmovanými postavami. Původně se měl uskutečnit už předloni, dvouletý odklad způsobila epidemie koronaviru.

Článek

Trasa se mírně změní kvůli opravám krajské silnice na náměstí. Morovou epidemii z roku 1715 ve městě připomínají také dvě církevní procesí konaná každoročně.

Kostýmovaný průvod s alegorickou postavou Moru prošel Brtnicí naposled v roce 2015. „My jsme si stanovili, že bude po pěti letech, aby se to vázalo k výročí morové rány z roku 1715,“ uvedla starostka Miroslava Švaříčková (za ODS). Další historický průvod by se tak měl uskutečnit v roce 2025.

Přípravy kostýmovaného průvodu trvají měsíce. Organizátoři vycházejí ze seznamu lidí, kteří už v kostýmech dřív chodili. V některých rodinách se kostýmy dědí z generace na generaci. „Takže se ti uchazeči oslovují, jestli půjdou dále nebo případně někdo z jejich rodiny,“ uvedla starostka. Kostýmy se musí zkoušet, různě se upravují a žehlí. „Nechali jsme šít i některé nové kostýmy,“ dodala.

Tradice je na seznamu nemateriálních statků lidové kultury České republiky. Kostýmovaný průvod prochází městem nepravidelně od roku 1926, letošní bude jednadvacátý. Církevní procesí se konají od roku 1715. „To nebylo přerušeno. To se Brtničtí zavázali jako poděkování Andělu Strážci za to, že mor byl odvrácen,“ uvedla Švaříčková.

Průvody budou o víkendu, kdy se v Brtnici slaví pouť. První církevní procesí vyjde v sobotu večer od farního kostela svatého Jakuba k morovému kříži na konci města, kde je hromadné pohřebiště obětí moru. Podle dostupných údajů tehdy ve městě zemřelo 183 lidí. Ponocní pak od 21:00 zpěvem z kostelní věže žádají o ochranu města, pouťová zábava po tu dobu musí utichnout.

Kostýmovaný průvod půjde v neděli od zámku v 09:30 na náměstí, kde se sejde s církevním průvodem. Účastníci budou společně pokračovat opět k zámku. Věřící se pak zúčastní mše v zámeckém kostele, která začne v 10:30. Než přejde průvod, bude zastavená doprava na objízdné trase městem.

Reklama

Související témata:

Doporučované