Hlavní obsah

Jihlavská radnice dá příští rok upravit spodní část Domu Gustava Mahlera

Foto: Getty Images

Jihlava.

Reklama

Jihlavská radnice dá příští rok upravit spodní prostory Domu Gustava Mahlera, který je ve Znojemské ulici u historického Masarykova náměstí.

Článek

„Kavárně se v domě nedařilo, nově tam bude návštěvnické centrum,“ řekla primátorka Karolína Koubová. Úpravy budou stát okolo milionu korun. Město uskuteční v historickém centru víc akcí, včetně výsadby nové skupiny stromů před radnicí a vybudování veřejných toalet.

Kavárnu v Domě Gustava Mahlera zkoušelo udržet několik provozovatelů. „Je to začarované místo, na kavárnu to prostě není,“ řekla primátorka. Po provedení naplánovaných změn by tam podle ní mělo vzniknout centrum mahlerovského dění v Jihlavě s průvodcovskými službami a prodejem vstupenek. „Kávu nebo čaj si tam člověk asi dá taky, ale nebude to především kavárna,“ řekla.

Dirigent a hudební skladatel Gustav Mahler v domě vyrůstal. Kromě stálé expozice přibližující Mahlerův život v Jihlavě a doprovodných výstav je v tomto domě i badatelna. Před epidemií koronaviru se roční návštěvnost Domu Gustava Mahlera podle údajů města pohybovala okolo 3000 lidí.

Jarní sázení stromů před radnicí bude podle primátorky „první vlaštovkou“ připravované revitalizace Masarykova náměstí, která by měla začít v letech 2023 až 2024. Stromy budou nasázené v prostoru mezi obchodním domem a mariánským sloupem, výsadbě bude předcházet archeologický průzkum. Naopak lípy kolem mariánského sloupu nejsou v dobrém stavu a budou asi postupně mizet, podotkla Koubová.

Problém veřejných záchodků v centru řeší město už dlouho. Nynější toalety pro veřejnost má pronajaté v části podzemního podlaží obchodního domu na náměstí, chodí se tam po schodech. Kontejner s WC bude příští rok umístěný do Židovské ulice u náměstí, podle radnice bude upravený tak, aby zapadl do okolní zástavby. Na vznik nových toalet radnice uvolnila 2,5 milionu korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované