Hlavní obsah

Jihlavská střední škola připravila výstavu reportážních snímků Luboše Pavlíčka

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Škola ekonomiky a cestovního ruchu Jihlava v galerie v obci Smrčná na Jihlavsku otevřela výstavu reportážních fotografií Luboše Pavlíčka, který se fotografováním zabývá přes 30 let, 25 let spolupracuje s Českou tiskovou kanceláří.

Článek

Na přípravě výstavy se podíleli studenti školy v rámci odborné výuky v cestovním ruchu. Vernisáže se zúčastnil předseda Senátu Miloš Vystrčil. Výstava potrvá tři měsíce. „Luboš Pavlíček už má v ČTK bezmála 100 tisíc publikovaných fotografií, proto jsme se domluvili, že bychom mohli ve školní galerii udělat jeho retrospektivní fotografii,“ řekl za školu Jiří Čada.

Výstavu tvoří přes 30 reportážních fotografií rozdělených do několika tematických celků včetně sportovních událostí. Připravovali ji Čadovy studentky, které u něj absolvují mediální marketink cestovního ruchu - žurnalistiku.

Jihlavská soukromá škola s obcí Smrčná spolupracuje dlouhodobě. Ze spolupráce už vznikla včelí naučná stezka i vnitřní naučná stezka zaměřená na historii obce, kterou kvůli odsunu Němců po druhé světové válce v roce 1945 opustila většina obyvatelstva.

Ze spolupráce vznikla i galerie, která je obecní, ale škola zajišťuje její obsah. První výstavu v ní měl fotograf a novinář Petr Klukan, výstava byla doplněná i černobílými snímky pořízenými jeho otcem Josefem. „Protože Petr dělá až takové snové fotografie s trochou imprese, bylo to v zajímavém kontrastu s černobílou realitou, která se kdysi před mnoha lety dělala. Josef Klukan už nežije,“ řekl Čada. Výstava byla přístupná jen několik dní v roce 2020, než se stejně jako jiné veřejné prostory uzavřela kvůli pandemii koronaviru. V září loňského roku se do galerie fotografie vrátily výstavou Třináctá barrandovská komnata Antonína Chaloupka, představující Chaloupkovy fotografie herců a hereček z 50. let minulého století.

Jednapadesátiletý Pavlíček, absolvent střední strojírenské školy, začínal jako grafik a fotograf Jihlavských listů, následně spolupracoval s Českou tiskovou agenturou a později s Českou tiskovou kanceláří.

Reklama

Doporučované