Hlavní obsah

Mezi Telčí a Jihlavou přibudou cesty pro cyklisty, nejdelší úsek postaví Třešť

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Mezi Telčí a Jihlavou budou letos přibývat další stezky pro cyklisty. Telčská radnice nechá opravit cestu mezi vsí Studnice a obcí Doupě, odkud vedou komunikace k hradu Roštejn i do obce Třeštice.

Článek

ČTK to řekl Vladimír Švec z telčského odboru rozvoje a územního plánování. Akce dotovaná krajem bude stát přibližně 2,5 milionu korun, navazovat bude na loni dokončenou cyklostezku z Volevčic do Studnic. Další stavby v této trase na tento rok chystají Hodice a Třešť.

Přes Kostelec a Třešť vede silnice druhé třídy, která spojuje Jihlavu s Telčí, obě města dělí okolo 30 kilometrů. Cyklostezky tam přibývají díky dotacím. Z Telče už vede cyklostezka přes Volevčice do vsi Studnice. V tomto roce nechá telčská radnice upravit přes kilometr dlouhou cestu do obce Doupě. Bude mít asfaltový povrch. „Tím uděláme důležitý krok v rámci propojení Telče s Třeští,“ řekl Švec.

Z obce Doupě budou cyklisté pokračovat do Třeštice po místní komunikaci. Stezka by pak výhledově měla propojit také sousedící obce Třeštice a Hodice. Hodice nechají tento rok upravit víc než kilometr cesty, má na to slíbenou dotaci od kraje. ČTK to řekl hodický starosta Josef Bakaj (nestraník). Doplnil, že příští rok by mohla začít stavba chybějící části cyklostezky mezi Hodicemi a Třeští, u něhož se loni na podzim podařilo dořešit majetkové vztahy. Jde o úsek, který má přibližně 1,5 kilometru. Obě sídla na jeho přípravě spolupracují, je podaná žádost o stavební povolení.

Město Třešť už postavilo cyklostezku, která vede údolím potoka a poblíž železnice přes město směrem k jeho místní části Salavice. Letos začne stavět další část stezky ze Salavic do Kostelce u Jihlavy. Na stavbu tohoto tříkilometrového úseku už město vybralo dodavatele, smlouva by měla být podepsaná v nejbližší době, uvedl starosta Vladislav Hynk (KDU-ČSL) minulý týden v pátek. Podle předpokladu byla očekávaná cena této nové stavby přes 20 milionů korun, na základě doručených nabídek by neměla převýšit 16,5 milionu. I v tomto případě to bude dotovaná akce.

Mezi Telčí a Jihlavou by po dokončení těchto projektů zbývalo pro cyklisty upravit úsek u Třeštice a mezi Kostelcem a Jihlavou.

Podmínky pro cykloturistiku by se měly zlepšovat také ve směru z Telče přes jihočeské Dačice a Slavonice do Dolních Rakous, uvedl Švec. Trasa by měla vést po cyklostezkách nebo po místních cestách a silnicích, po nichž nejezdí moc aut. Na přípravě tohoto projektu spolupracuje více partnerů, požádat na něj letos chtějí o dotaci.

Reklama

Doporučované