Hlavní obsah

Muzeum válečného letectví ve Větrném Jeníkově zahájilo novou sezonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Na zámku ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku v sobotu novou návštěvnickou sezonu zahájilo Muzeum československých letců RAF. Přístupné bude do konce letních prázdnin vždy o víkendech a v dalších dnech po telefonické domluvě.

Článek

Muzeum se věnuje Čechoslovákům, kteří za druhé světové války působili v zahraničí. Jeho snahou je být autentické, hned v prvním sále tak v širších souvislostech předestírá dobu okupace, vystavené jsou i potravinové lístky nebo lístky, takzvané šatenky, za které bylo možné získat v obchodě oblečení. „Peníze sice existovaly, ale za ty se toho moc pořídit nedalo,“ řekl Zdeněk Sadecký ze spolku letecké historie Czech Spitfire Club z Jihlavska, který muzeum spravuje.

Muzeum podle něho nemá být jen sbírkou věcí, ale především připomínkou konkrétních lidí. Proto chce, aby figuríny v dobových uniformách, včetně prvorepublikových leteckých kombinéz, zastupovaly předem určenou osobu. Mělo by jich být až 40. Jednou z nich bude Dolores Šperková, „Byla to první Češka, která dosáhla dosáhla v RAF důstojnické hodnosti,“ řekl Sadecký.

Letošní novinkou mezi vystavenými předměty je především rádiem řízený model, který před lety využili filmaři pro natáčení snímku Tmavomodrý svět. Kromě skutečných letadel a maket v životní velikosti se pro scény používaly i zmenšené modely. Ten vystavený si zahrál ve scéně, v níž Ondřej Vetchý vyskakuje z letadla a jeho mladší kolega nad ním krouží a pak mu shazuje nafukovací člun. I jeho zmenšenina je součástí expozice. Muzeum model získalo od Pavla Fencla, mistra světa v letecké akrobacii s modely, který na filmu spolupracoval.

Muzeum sídlí v zámku ve Větrném Jeníkově. Přestěhoval se do něj ze zámku v Polici na Třebíčsku. Zatím vystavuje ve čtyřech místnostech. Podle Sadeckého je to provizorium, čeká se na dokončení opravy zámku, po které bude mít muzeum k dispozici celé jedno křídlo se 14 sály. V nich chce přiblížit osudy letců i techniků od jejich rozhodnutí opustit okupované Československo, až po nespravedlivé věznění, které na ně doma čekalo po komunistickém převratu v roce 1948.

Letošní sezona je ve Větrném Jeníkově třetí. V Polici bylo muzeum zvyklé na návštěvnost přes 3000 lidí, ve Větrném Jeníkově jeho chod zatím limitovala především opatření proti covidu-19. Loni ho navštívilo asi 500 lidí.

Reklama

Doporučované