Hlavní obsah

Na Vysočině chystají dráhy nejvíc změn na tratích z Jihlavy do Brna a z Okříšek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Na Vysočině čeká cestující s novým jízdním řádem Českých drah (ČD) nejvíc změn na tratích mezi Jihlavou, Třebíčí a Brnem a mezi Okříškami a Znojmem. Rozsah regionálních spojů zůstane na stejné úrovni jako v současném grafikonu.

Článek

Dálková doprava ČD přes Vysočinu se podle něj téměř nezmění. Nový jízdní řád začne platit v neděli 12. prosince.

U dálkových vlaků přes Vysočinu se pouze v řádu několika minut změní časy příjezdů a odjezdů. Některé rychlíky by měly dostávat modernější vagony. „Kvalitativní změnu zaznamenají cestující zejména v rychlících Vysočina z Brna přes Žďár nad Sázavou a Havlíčkův Brod,“ uvedl mluvčí drah Lukáš Kubát.

Regionální vlaky by měly v novém jízdním řádu ujet v součtu 4,4 milionu kilometrů. V pracovních dnech budou České dráhy na Vysočině vypravovat denně v průměru 408 vlaků a o víkendech a svátcích 288.

Na trati 240 mezi Brnem a Jihlavou bude například obnoven víkendový noční vlak do Náměště nad Oslavou, který bude z brněnského hlavního nádraží odjíždět pět minut po půlnoci. V pracovních dnech začne jezdit vlak mezi Náměští nad Oslavou a Třebíčí, který bude z Náměště odjíždět v 05:50. Naopak v neděli ubude jeden ranní vlak mezi Jihlavou a Třebíčí.

Mezi Okříškami na Třebíčsku a jihomoravským Znojmem se změny týkají jízdy některých vlaků o prázdninách a během svátků.

S novým jízdním řádem se zároveň rozšíří počet železničních úseků přes hranice kraje, na kterých budou moci cestující ve vlacích využít i jízdenky tarifu Veřejné dopravy Vysočiny (VDV).

Kraj Vysočina uzavřel s ČD novou desetiletou smlouvu na provoz regionálních vlaků v roce 2019. V letošním krajském rozpočtu bylo na úhradu ztrát těchto vlaků vyčleněno 473 milionů korun.

Na Vysočině budou od 12. prosince zastavovat i dálkové vlaky RegioJet, které spojují Prahu s Brnem, a to ve stanicích Havlíčkův Brod a Žďár nad Sázavou. Tyto spoje ale jezdí přes Vysočinu jen kvůli výlukám na hlavním koridoru. „Spoje RegioJet zde budou zastavovat po dobu svého přetrasování přes Vysočinu,“ uvedl mluvčí Aleš Ondrůj v tiskové zprávě koncem října.

Reklama

Související témata:

Doporučované