Hlavní obsah

O dotace na kotle pro nejchudší už na Vysočině zažádalo přes 400 lidí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

O dotace na takzvané kotlíkové dotace určené na výměnu zdroje tepla v nízkopříjmových domácnostech zažádalo na Vysočině za prvních šest hodin přes 400 lidí.

Článek

„Na dotace je vyhrazeno 119 milionů korun, což vystačí nejméně pro 666 žádostí. Kraj je přijímá pouze elektronickou formou od dnešních 8:00 do konce srpna,“ uvedla krajská mluvčí Eva Neuwirthová.

Podané žádosti nyní čeká kontrola formální i věcné správnosti. V případě zjištění nedostatků, které je možné napravit, budou k tomuto žadatelé vyzváni. O poskytnutí dotace na jednotlivé žádosti bude krajská rada rozhodovat nejpozději letos v prosinci.

Dotace jsou určené na výměnu starých kotlů s ručním přikládáním, které nesplňují minimálně třetí emisní třídu. Příjemcem mohou být majitelé rodinných domů a bytů nebo majitelé trvale obývaných rekreačních staveb. Podmínkou je, že roční čistý příjem všech členů domácnosti v roce 2020 nebyl v průměru vyšší než 170.900 korun. V některých případech povinnost prokazovat příjmy neplatí, týká se to například domácnosti, ve které žijí jen starobní důchodci případně invalidé třetího stupně.

Nejvíc peněz mohou žadatelé dostat na výměnu kotle za tepelné čerpadlo, kdy je maximální možná dotace 180.000 korun. Dotaci je možné použít i na úhradu nákladů na pořízení kondenzačního plynového kotle, pokud ale byl nainstalovaný nebo závazně objednaný do konce letošního dubna.

Reklama

Související témata:

Doporučované