Hlavní obsah

Policie ve Velkém Meziříčí se stěhuje do novostavby za více než 60 milionů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Obvodní oddělení ve Velkém Meziříčí na Žďársku začne fungovat v březnu. Krajské ředitelství také připravuje výstavbu obvodního oddělení v Polné nebo stavbu parkovacího domu v Jihlavě.

Článek

Stavba ve Velkém Meziříčí začala v prosinci 2019, zkolaudovaná je od 11. ledna letošního roku. V lednu a únoru 2022 se ještě bude stěhovat vnitřní vybavení, nábytek a další předměty, v plánu je zprovoznění IT technologií a nakonec přestěhování policistů z původní budovy do nového obvodního oddělení. „Proto plné uvedení do provozu a zpřístupnění pro veřejnost předpokládáme zhruba od 1. března,“ uvedl Miloslav Klodner, náměstek krajského policejního ředitele pro ekonomiku.

Celkové náklady na nové obvodní oddělení byly asi 62,3 milionu korun, z toho technická a technologická část stála necelých deset milionů.

Původní budova ve Velkém Meziříčí je technicky ve špatném stavu, není bezbariérová a má malou kapacitu, po přestěhování policistů se stane nepotřebným majetkem.

Krajská policie nyní připravuje stavbu budovy obvodního oddělení v Polné na Jihlavsku, dosud je oddělení v pronajatém objektu. Odhadované náklady jsou zatím asi 50 milionů korun. V současné době pokračují projektové práce a krajské ředitelství se připravuje na možné podání žádosti o dotaci na výstavbu z operačních programů EU, uvedl Klodner.

Před dokončením je nová budova dálničního oddělení ve Velkém Beranově. V předběžném užívání by měla být od druhého čtvrtletí letošního roku. „Poté bude zahájena rekonstrukce původní budovy, dokončena stavba pro parkování techniky, a v poslední fázi konečné úpravy terénu a komunikací,“ řekl Klodner. Ukončení veškerých prací je naplánované na rok 2023.

Vyhlášení výběrového řízení na stavbu parkovacího domu u budovy krajského policejního ředitelství v Jihlavě je závislé na ukončení rozpočtového provizoria státu. „Vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele stavby lze realizovat až po skončení rozpočtového provizoria, v závislosti na přidělených rozpočtových prostředcích předpokládáme její vyhlášení v průběhu roku 2022,“ dodal Klodner.

Podle dřívějších informací policie by měl mít dům 94 parkovacích míst. Na jeho stavbu získala policie část peněz z Kraje Vysočina. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvedl, že vznik parkovacího domu uleví přeplněným parkovištím u policejní budovy, v jejíž blízkosti je i krajská nemocnice.

Reklama

Doporučované