Hlavní obsah

V Polné na Jihlavsku by měla do dvou let začít fungovat nová střední škola

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Novou střední školu bude provozovat Meruzalka – Montessori mateřská a základní škola v Polné.

Článek

Podle její ředitelky Lenky Markové je to logický krok k tomu, aby její žáci mohli ve vzdělávání s prvky metody Montessori pokračovat i na střední škole. Žáky v prvním ročníku by škola měla mít od školního roku 2023/2024.

„Cílíme na děti, které jsou nyní v osmé třídě, abychom školu stihli připravit. Je to naše potřeba, ale zároveň nám přijde důležité nabízet vzdělávání v tomto směru kontinuálně, od mateřské školy až po maturitu. Je to něco, co nám dávalo velký smysl,“ řekla Marková. V osmé třídě je nyní ve škole šest dětí.

Střední škola bude nabízet obor Ekologie a životní prostředí, kapacitu pro všechny čtyři ročníky má nastavenou na 60 žáků. „Určitě to není tak, že bychom první rok naplnili celou kapacitu, bude to škola postupně rostoucí,“ řekla Marková.

Když škola vybírala obor, který by mohla střední škola nabízet, soustředila se zpočátku především na co nejvšeobecnější typ. „Tak, aby naši absolventi potom měli prostor rozhodnout se, co dál chtějí dělat. Nicméně vycházíme ze strategie Kraje Vysočina, že všeobecné obory v tuto chvíli nejsou možné dál povolovat, protože kapacita je dostatečná,“ řekla Marková. Škola uvažovala i o pedagogice. „Nakonec ale obor ekologie a životní prostředí splnil všechna naše kritéria, aby to byl obor jedinečný. A dává nám smysl, protože Montessori pedagogika je už ze své podstaty velmi propojena s přírodou, životním prostředím,“ řekla Marková.

Podle informací Kraje Vysočina se stejný obor vyučuje na Vysočině na jediné soukromé škole v Jihlavě, ale už do něj nejsou přijímáni noví žáci.

Střední škola bude sídlit v budově, která se postupně dostavuje. Je naplánovaná jako kruhová s vnitřním krytým ochozem a atriem využitelným i jako venkovní učebna s kapacitou pro dvě stovky žáků, postavená je zatím jen její část. Sídlí v ní mateřská škola, kterou navštěvuje 12 dětí, dětskou skupinu pro nejmenší navštěvuje také 12 dětí a základní škola má 52 žáků.

Meruzalka začala o první děti pečovat v roce 2013 v Jihlavě, čtvrtým rokem působí také v Netíně na Žďársku a od roku 2019 v Polné na Jihlavsku.

Reklama

Doporučované