Hlavní obsah

V Jihlavě bude z bývalého azylového domu centrum a noclehárna pro bezdomovce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

V Jihlavě bude v bývalém azylovém domě pro muže v Čajkovského ulici po provedení oprav nízkoprahové denní centrum a noclehárna pro lidi bez domova. Budou tam moci přespat, najíst se nebo se umýt.

Článek

Rekonstrukce domu bude stát 18,5 milionu korun bez DPH, Středisko křesťanské pomoci na ni dostalo dotaci v evropském programu IROP. Vyplývá to z údajů na webu města a z informací, které ČTK poskytl ředitel střediska David Chlupáček. Přestavba se bude provádět od května do poloviny příštího roku.

Středisko už navázalo kontakt nejméně se 70 lidmi bez domova. „Bezdomovectví je ovšem do určité míry pohyblivý a dynamický jev, takže počet se neustále mění,“ uvedl Chlupáček.

Azylový dům pro muže funguje v Jihlavě od letošního února na nové adrese v Mlýnské ulici, kde nechalo Středisko křesťanské pomoci pro tento účel opravit starý bytový dům. V malých bytech je místo pro 22 klientů. Tento dotovaný projekt stál celkem 20 milionů korun.

Provizorní zimní noclehárna pro lidi, kteří v Jihlavě žijí na ulici, je zatím v ulici Žižkova, otevřená je od prosince do března. Fungovat by podle Chlupáčka měla do otevření nové ubytovny v Čajkovského ulici. V poslední zimě využilo noclehárnu 33 bezdomovců. Od ledna do března bylo jejích 12 lůžek plně obsazeno, pouze v prosinci byla obsazenost o něco menší, pohybovala se okolo 80 procent.

Středisko křesťanské pomoci pomáhá lidem bez domova v Jihlavě přes dvacet let. Od minulého měsíce se stará také o válečné uprchlíky ubytované v ukrajinském domě, který minulý měsíc v Brněnské ulici otevřela radnice. V někdejších třídách bývalého domu dětí a mládeže jsou tři desítky lůžek. „Většinou je tam plno,“ řekl Chlupáček. V přízemí domu organizuje spolek F point kurzy češtiny, v domě je i herna a šatník.

Reklama

Doporučované